istočna europa

Četvrti kontingent hrvatskih vojnika ispraćen u Mađarsku

12.02.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Šezdeset četiri pripadnika i pripadnica 4. hrvatskog kontingenta u ponedjeljak je svečano ispraćeno u Mađarsku gdje će sudjelovati u aktivnostima u sklopu kolektivne obrane NATO saveza u srednjoj i istočnoj Europi, što će doprinijeti razvoju i sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga

"Odlazak na ovu aktivnost zasigurno značajno utječe na razvoj i sposobnosti Oružanih snaga. Povećanje razine interoperabilnosti s oružanim snagama drugih država članica izravno doprinosi jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza", rekao je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Siniša Jurković tijekom ispraćaja u vojarni Prve gardijske brigade Tigrovi.

U okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u srednjoj i istočnoj Europi, formirane su nove borbene grupe sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Tako su u Mađarsku, od srpnja 2022. do kraja siječnja 2024., upućena tri hrvatska kontingenta s ukupno 193 vojnika.

"Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti Hrvatska potvrđuje svoju solidarnost prama partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica saveza predana zajedničkim ciljevima", kazao je Jurković. Pripadnici 4. hrvatskog kontingenta u Mađarskoj će provesti sedam mjeseci. Strukturu kontingenta čine zapovjedni nacionalni tim, stožerno osoblje, vod vojne policije, taktički tim za civilnu vojnu suradnju, tim za uklanjanje eksplozivnih naprava i medicinski tim. Zapovjednik kontingenta Antonio Tokić rekao je da on sadrži spoj mladosti i iskustva jer među njima ima onih koji su već bili u misijama i onih kojima je ovo prva misija.

  • +23
Ispraćaj 4. hrvatskog kontingenta u Mađarsku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

"Misija je dio kolektivne obrane NATO-a na tom istočnom bloku, ona je izazovna pogotovo u današnjem okruženju. Ona je izazovna i na osobnom planu, svaki od vojnika proživljava unutar sebe određene procese koje mora sublimirati na način da ih stavi u funkciju, u službu odrađivanja zadaća", izjavio je. Tokić je uputio posebnu zahvalu članovima obitelji vojnika zbog pružene potpore te svima koji su za vrijeme priprema sudjelovali u organizaciji, opremanju i obuci vojnika. Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop istaknuo je da živimo u vremenu koje nas je podsjetilo da mir nikada ne smijemo uzeti zdravo za gotovo.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

"Neprestano moramo učiniti sve kako bismo razvili sposobnosti koje će očuvati mir. Vjerujem da ćete pokazati svijetu izvrsnost i profesionalizam Hrvatske vojske, zato ste vi temelj našeg obrambenog sustava", kazao je. Jakop je istaknuo da je za 25 do 30 posto povećan iznos dnevnica za rad na terenu u operacijama potpore miru, u operacijama odgovora na krizu, u humanitarnim operacijama i u drugim inozemnim aktivnostima. Vojniku Daliboru Jerkoviću Mađarska će biti treća vojna misija, nakon Afganistana 2011. i Libanona 2018.godine.

"Očekujem da će mi iskustvo iz prethodne dvije misije olakšati radu u međunarodnom okruženju. Prethodna tri kontingenta su nam prenijela neka iskustva o tome kako je obuka intenzivna, kao i suradnja s kolegama iz Mađarske i Italije.