epidemija

Četverogodišnji dječak šesta je žrtva ospica u Srbiji

02.03.2018 u 08:48

Bionic
Reading

Četverogodišnji dječak iz Vranjske Banje u Srbiji šesta je žrtva ospica u susjednoj državi, priopćio je Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut'

Klinički centar Niš u četvrtak je prijavio smrt četverogodišnjaka iz Vranjske Banje koji nije bi cijepljen, piše srbijanski Blic. Bolest je laboratorijski potvrđena, a tijekom liječenja došlo je do upale pluća.

Zavod za javno zdravlje Vranje prijavio je epidemiju ospica na području ovoga grada sa šesnaest oboljelih.

Od početka prošloga listopada do 1. ožujka ove godine na području Srbije, uključujući i područje nadležnosti Zavoda za javno zdavlje Kosovska Mitrovica registrirano je ukupno 2.869 slučajeva ospica od kojih je 1.448 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Najmlađa osoba je bila stara tek 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina oboljelih, odnosno 94 posto nije cijepljena, nepotpuno cijepljena ili nepoznatog statusa cijepljenja.

Od ukupnog broja oboljelih, 35 posto je hospitalizirano ili je hospitalizacija u tijeku. Od težih komplikacija ospica registrirana je upala mozga kod jedne te upala pluća kod 329 oboljelih osoba, piše Blic.