EPILOG LINČA NA HVARU

Četvero privedenih, dvojica razbijača u bijegu!

18.06.2014 u 17:27

Bionic
Reading

Splitska policija izašla je u javnost s detaljima krvavog obračuna u Hvaru u ponedjeljak navečer, kada se cijelo mjesto diglo na noge zbog pretučenog mladića i zbog čega je na otok morala biti poslana postrojba interventne policije. U općem kaosu nakon napada na Franu Žuvelu, vlasnika restorana Marinero, policija je čak pucala u zrak i koristila suzavac kako bi smirila razjarene mještane

Žuvelu su, kako je otkriveno, pretukla petorica muškaraca iz Sinja koji na Hvaru i inače slove kao 'ekipa za zaštitu', i to po nalogu jednog od članova obitelji Lekaj. Oni su vlasnici obližnje pekare i već dulje vrijeme imaju nesporazume s vlasnikom restorana, a ovaj put odlučili su ih riješiti tako što će porazbijati inventar i isprebijati gazdu. Iz prvog dijela incidenta Žuvela se izvukao sa slomljenom vilicom, a onda su Hvarani potpuno podivljali i krenuli u linč. Situacija je, pričaju očevici, satima bila potpuno izvan kontrole, sve do dolaska interventnih postrojbi.

U ponedjeljak navečer mještani su čak uspjeli dohvatiti jednog od napadača i dobro mu uzvratiti, što je zaustavio policajac pucanjem u zrak. Kasnije se pred lokalnom policijskom postajom okupilo pedesetak bijesnih mještana i u pokušaju linča spriječio ih je bačeni suzavac.

U utorak su Hvarani ponovno prosvjedovali pred pekarama Lekaja, inače srpskog državljanina, s kojim je svojevremeno problema imao i bivši gradonačelnik Pjerino Bebić jer su odbijali uskladiti svoje radno vrijeme s ostalim trgovcima.

Prvi dio istrage potvrdio je da je 40-godišnji Lekaj naručio napad na Žuvelu i da ga je platio jednom 30-godišnjaku, koji je potom zajedno s četvoricom mladića odradio posao.

Policija je svu šestoricu kazneno prijavila zbog 'udruženja za počinjenje kaznenog djela', a petoricu razbijača još i za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Sudac istrage odredio je pritvor samo za trojicu uhićenih Sinjana, dok je naručitelj Marijan Lekaj pušten na slobodu i tek će se dva puta tjedno morati javljati policiji.