STRAH OD PARTICIPACIJA I BOLESTI

Četiri posto više ljudi s dopunskim osiguranjem

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.12.2008 14:36
  • Objavljeno 31.12.2008 u 14:35
liječnik, zdravstvo

liječnik, zdravstvo

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

S obzirom na više participacije u zdravstvu od Nove godine, koje rastu s pet na 15 kuna, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) bilježe u posljednje vrijeme četiri posto više osiguranika u sustavu dopunskog osiguranja

Ukupno je sada na taj način osigurano 680 tisuća građana, a tijekom prosinca policu dopunskog osiguranja počelo je plaćati novih 25 tisuća građana, doznaje se u Zavodu.

U HZZO-u očekuju i daljnji rast interesa, ali ne očekuju gužve na šalterima jer su postupak sklapanja polica maksimalno pojednostavili. Bitno je pritom napomenuti da se polica osiguranja sklapa popunom potrebnog obrasca pa će sve police sklopljene tijekom siječnja početi važiti isti dan.

Građani koji imaju hitnu potrebu da im dopunsko pokriva participaciju u prvim danima 2009., mogu doći u bilo koji ured Zavoda, popuniti obrazac ponude i zatražiti policu na licu mjesta. Polica će im važiti odmah i njome mogu plaćati participacije u zdravstvenom sustavu. Premiju će pak platiti naknadno putem uplatnica HZZO-a koje će im biti dostavljene na kućnu adresu zajedno s iskaznicom.

U slučaju hitnosti građanin može doći i na bilo koje mjesto platnog prometa, u banku ili poštu, uplatiti jednu premiju i s kopijom uplatnice koristiti zdravstvenu zaštitu bez plaćanja participacije. Te će osobe potom naknadno podnijeti ponudu i ući u osiguranje.

Građani koji se žele osigurati a nemaju hitnu potrebu za tim, primit će u narednom razdoblju na kućnu adresu obrazac koji će popunjen i potpisan vratiti u HZZO osobno ili putem poštom. U uredima zavoda postavljeni su za to posebni sandučići ili kutije.

Obrazac ponude dostupan je i na stranicama hzzo-net.hr Oni koji već koriste iskaznicu dopunskog osiguranja ne moraju činiti ništa jer im iskaznica i osiguranje vrijede do redovitog isteka.

Građani koji su oslobođeni plaćanja participacije i posjeduju "kartončić" Zavoda kojim taj status i dokazuju također ne moraju činiti ništa jer im kartončić vrijedi i u 2009. godini. Do lipnja iduće godine ti će osiguranici dobiti na kućne adrese policu i iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi