BIVŠA NAČELNICA VODNJANA

Četiri godine zatvora zbog afere Hypo u Istri

06.05.2011 u 19:46

Bionic
Reading

Bivša načelnica Vodnjana Lidija Delton (59) danas je na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno osuđena na četiri godine zatvora zbog prodaje zemljišta na području Dragonere

Sud je, naime, ocijenio da je ona zemljište svjesno prodala po puno manjoj vrijednosti od stvarne i to unaprijed poznatu kupcu, porečkoj tvrtki 'Dariji'.

Kako se navodi u obrazloženju presude, premda se znalo da će se to zemljište prenamijeniti od zone rekreacije u turističko-komercijalnu zonu, Delton ga je prodala kao rekreacijsku zonu za samo 10 ondašnjih maraka po četvornom metru, a njegova je vrijednost nakon prenamjene skočila na 41 marku. Sve se to događalo još 2000., a kako je istaknula sutkinja Sena Midžić-Putigna obrazlažući presudu, Lidija Delton je svjesno i samostalno potpisala i anekse ugovora s 'Darijom' d.o.o. Po tim se aneksima Vodnjan obvezao pribaviti izmjene prostornog plana te snositi i financijske posljedice ako to ne učini.

'Lidija Delton nije se okoristila tom transakcijskom, ali je oštetila općinu koju je tada vodila', istaknula je sutkinja.

Dodala je kako je na sudu dokazano da se o prenamjeni zemljišta znalo i prije nego je raspisan natječaj te kako je tvrtka 'Darija' na natječaj poslala dokumentaciju i projekt o gradnji na području Dragonere napisan i potpisan prije nego je natječaj objavljen.

Bivša općinska načelnica, kako se danas čulo, na taj je način nanijela Vodnjanu štetu od oko šest milijuna eura pa je sud, s obzirom na to da grad Vodnjan od Lidije Delton traži odštetu, presudio da ona mora vratiti taj novac gradu.