POTPISAN MEMORANDUM

Čestitke Milanoviću i Janši stižu sa svih strana

11.03.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo činjenicom da su predsjednici hrvatske i slovenske valde, Zoran Milanović i Janez Janša, potpisali memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije i koji će omogućiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

'Čestitam vladama, ministrima vanjskih poslova i stručnjacima koji su pomogli da se dođe do zadovoljavajućih rješenja. Mislim da će ratifikacijom otpasti sve moguće prepreke hrvatskom članstvu u EU. Naše vlade su još jednom pokazale da su Hrvatska i Slovenija zemlje koje su bliske, koje su prijatelji, partneri, odlični susjedi i siguran sam da će zajednička europska budućnost to još više potvrditi', rekao je Josipović u Zagrebu na marginama sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy čestitao je u ponedjeljak premijerima Hrvatske i Slovenije Zoranu Milanoviću i Janezu Janši na potpisivanju Memoranduma o suglasnosti za rješavanje pitanja Ljubljanske banke, istaknuvši da je to primjer za cijelu regiju kako se rješavaju bilateralni problemi.

'Dopustite mi da vam čestitam na vašoj odluci da potpišete Memorandum o suglasnosti s ciljem rješavanja pitanja Ljubljanske banke', kaže se Van Rompuyevoj u poruci upućenoj premijerima Milanoviću i Janši.

Van Rompuy ističe da je današnji dogovor važan korak na hrvatskom putu prema Europskoj uniji. 'Sada čekamo na posljednje izvješće o monitoringu o pretpristupnim pripremama Hrvatske koje će biti prihvaćeno krajem ožujka i na dovršetak ratifikacije pristupnog ugovora u svim nacionalnim parlamentima. Veselim se tim sljedećim koracima', kaže Van Rompuy.

Predsjednik Europskog vijeća ističe da je ovo važan trenutak u odnosima između Hrvatske i Slovenije, kao i u njihovim odnosima s Europskom unijom.

'Politika je suočavanje s promjenama, a europska politika je zajedničko suočavanje s njima. Birajući put dijaloga, ustrajnosti i kompromisa, bili ste u stanju okrenuti stranicu kao zemlje članice naše Unije. Vaš konstruktivan pristup u rješavanju bilateralnih pitanja poput granice na moru i sada Ljubljanske banke znak je zrelosti. Način na koji ih rješavate služi kao primjer za cijelu regiju', kaže se u pisanoj izjavi Hermana Van Rompuya, nakon što su premijeri dviju zemalja u Mokricama potpisali Memoradnum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade kojim se rješava pitanje Ljubljanske banke i otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

'Današnja svečanost šalje jasnu poruku da se pitanja koja su godinama izgledala nerješiva mogu riješiti. Mogu se ostvariti dobrosusjedski odnosi i učinkovita regionalna suradnja. Europska unija želi da zemlje u regiji uspiju i podržava ih u ispunjavanju europskih standarda kako bi se na kraju pridružile Unije', dodaje predsjednik Europskog vijeća.