ostatak ministara mu je ok

Češki predsjednik odbio imenovati ministra vanjskih poslova u novu vladu zbog stava prema Izraelu

10.12.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je u petak da je odbio imenovati ministra vanjskih poslova u novu vladu zbog rezervi kandidata prema Izraelu i suradnji s drugim članicama u srednjoeuropskom savezu

Zeman je u priopćenju rekao da je spreman imenovati ostatak vlade, ali odbijanje priprema teren za pravnu bitku s novim premijerom Petrom Fialom, čelnikom Građanskih demokrata desnog centra.

Fiala je podržao kandidata za ministra vanjskih poslova Jana Lipavskog iz liberalne Piratske stranke, koja je dio Fialine pobjedničke koalicije na izborima u listopadu.

Zeman, koji prema ustavu nije šef izvršne vlasti, ali je često provodio pritisak na vladu, rekao je da Lipavsky nema kvalifikacije.

Zeman je rekao kako odbacuje "distanciran" stav Lipavskog prema Izraelu i srednjoeuropskoj Višegradskoj skupini, čije su članice Poljska i Mađarska u sukobu s europskim partnerima oko vladavine prava.

Češka je imala jake veze s Izraelom i Fialina koalicija se obvezala zadržati tu liniju.

Lipavsky je u veljači potpisao pismo zajedno s više od 400 drugih europskih zastupnika u znak prosvjeda protiv širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Bio je protiv preseljenja češkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, što je jedan od Zemanovih ciljeva koji bi Čehe stavio uz bok Sjedinjenim Državama u odluci koja je izazvala široku kritiku međunarodne zajednice. Česi su do sada otvorili diplomatski ured u Jeruzalemu.

Pirati su kritizirali višegradskog partnera Mađarsku zbog onoga što je šef stranke nazvao "autoritarnim tendencijama".

Također su kritizirali Zemanov afinitet prema Kini i Rusiji, iako Zeman te stavove nije spomenuo u svojoj izjavi.

Prema ustavu, predsjednik potvrđuje ministre koje imenuje premijer.

Fiala je rekao da će tu stvar iznijeti na sud.

"Nužno je da Ustavni sud jednom zauvijek riješi pitanje ovlasti u imenovanju novih članova vlade", rekao je na Twitteru, dodajući da će svoj sljedeći potez objaviti u ponedjeljak.

Očekivalo se da će Fialin kabinet biti imenovan prije Božića, ali ne zna se hoće li se zbog ovog spora to ostvariti.