PROTJERIVANJE DIPLOMATA

Češka: Ruska odmazda snažnija od očekivane; razmotrit će se daljnji koraci

19.04.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Češka je objavila u ponedjeljak da je rusko protjerivanje 20 čeških diplomata snažnija reakcija od očekivane na sličan potez iz Češke i rekla da će vlada razmotriti poduzimanje daljnjih koraka.

Obnašatelj dužnosti češkog ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je da je pozvao kolege iz Europske unije da "izraze solidarnost" u ponedjeljak na videokonferenciji.

"Očekujem i da ćemo na temelju ovoga... dobiti više izraza podrške, a na državama članicama je hoće li donijeti neke konkretne odluke."

Češka je naredila protjerivanje 18 ruskih diplomata u subotu, rekavši da sumnjiči ruske obavještajce za umiješanost u eksploziju u spremištu streljiva 2014. godine. Rusija je u nedjelju protjerala 20 čeških diplomata u znak odmazde.

"Reakcija (Rusije) je snažnija nego što smo očekivali, to je više diplomata nego obavještajnih dužnosnika koje smo protjerali", rekao je Hamaček na konferenciji za medije.

"Sastat ću se s premijerom i raspraviti hoće li i kada biti potrebno poduzeti daljnje korake s češke strane", najavio je Hamaček.

Češka vlada rekla je da osnovano sumnja da dva ruska obavještajna agenta - optužena i za napad nervnim agensom novičokom u Britaniji 2018., stoje iza eksplozije spremišta streljiva četiri godine ranije u kojoj je poginulo dvoje ljudi.