kamere u marcellinu

Čerhak: Konobari su mi rekli da Sanader i Hernadi skidaju baterije s mobitela

17.10.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Bivši vlasnik restorana Marcellino Marijo Čerhak potvrdio je na ponovno suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju da su tijekom sastanka u tom restoranu Sanader i Hernadi skinuli baterije sa svojih mobitela

Čerhak je kazao da je u restoran najprije ušao Robert Ježić, nekadašnji Sanaderov prijatelj, koji je kasnije kao krunski svjedok tužiteljstva na sudu ispričao da je pet milijuna eura MOL-ovog mita uplaćeno na račun njegove švicarske tvrtke.

"Zatim je ušao Sanader pa Hernadi koji su sjeli u zaseban dio restorana. Sanader i Ježić su pili jako skupo vino, dok je Hernadi pio čaj, što mi je bilo čudno. U jednom trenutku su mi prišli konobari i kazali da Sanader i Hernadi skidaju baterije s mobitela'', ispričao je Čerhak.

Svjedok je dodao da je Sanader i ranije održavao poslovne sastanke u Marcellinu i da je izbrisao dio snimki s video-nadzora kako bi oslobodio prostor za nove snimke, ali i da je snimku Sanaderovog i Hernadijevog sastanka ipak sačuvao.

''Ako bi ikome trebalo biti drago što sam obrisao snimke,onda je to Sanader. U Marcellino su dolazili neki jaki dečki koji su bili opušteni i koji pripadaju nekom drugom miljeu'', izjavio je Čerhak, potvrdivši da ga je tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tražio snimke nadzornih kamera kojih je u restoranu bilo osam.

''Isprva nisam htio predati snimke kako ne bih ugrozio poslovanje restorana, ali sam kasnije pristao da ih policija izuzme. Snimkama nitko nije manipulirao'', rekao je svjedok koji sutkinji Maji Štampra Stipić nije znao pojasniti zašto upravo snimka sastanka Hernadija i Sanadera u trajanju od četiri minute nije izbrisana.

''Da sam ostavio sve snimke svima bi nam bilo lošije'', zaključio je svoje svjedočenje Čerhak.

Petrović: MOL odličan odabir za Ininog strateškog partnera

Svjedočio je i Josip Petrović, bivši član Uprave Ine, koji je kazao da je imao korektne odnose s obojicom optuženika.

''Svugdje sam se smucao pa sam tako upoznao i Sanadera u kojeg su mnogi gledali kao u boga. Sa Sanaderom sam bio i na operi u Veroni. Ja nisam neki ljubitelj takve vrste glazbe, ali se čovjek kasnije uživi pa mu je lijepo'', izjavio je Petrović aludirajući na napise u medijima kako je tijekom operne predstave Sanader dogovorio prodaju Plive Amerikancima.

Petrović je kazao da je za osnivanja povjerenstva za pregovore s MOL-om doznao iz medija te da on nije odlazio na te sastanke, već da je pregovore vodio tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec.

  • +3
Mario Čerhak i Jozo Petrović Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

''S Hernadijem sam isto imao korektne odnose, a zajedno smo bili i na sastanku u Vladi krajem svibnja 2009. Bio sam uvjeren da je MOL odličan odabir za Ininog strateškog partnera te sam pokušavao učiniti sve da dvije kompanije zajednički rade na dobrobit svih, a takvog sam uvjerenja i danas. Mađari su nam najbliži po mentalitetu, a da je netko drugi došao umjesto njih, sve bi nas masakrirali'', zaključio je svoje svjedočenje Petrović.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. 

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.