RAZMIŠLJAJU O TOME, ALI

Cerarov ured zanijekao da će žilet žica biti skinuta u roku dva tjedna

21.03.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Ured slovenskog premijera Mire Cerara potvrdio je u ponedjeljak da Slovenija razmišlja o uklanjanju bodljikave žice nakon što je prekinuta balkanska migrantska ruta, ali je zanijekao očekivanja da se to može očekivati u roku dva tjedna, kako su pisali 'Jutarnji list' i 'Večernji list', vezano na prošlotjedni razgovor Cerara s premijerom Tihomirom Oreškovićem u Bruxellesu

Nakon što su se prilike na balkanskoj ruti promijenile Slovenija će još neko vrijeme pratiti razvoj događaja. Kad bude dovoljno jamstava da žičana ograda više nije potrebna, ona će većinom biti uklonjena, ali će neki njeni dijelovi vjerojatno ostati radi lakše kontrole graničnih prijelaza, naveo je u priopćenju za javnost ured slovenskog premijera, osvrćući se na izražena očekivanja hrvatskih medija.

Oni navode da je Cerar, koji je od početka postavljanja žičane ograde tvrdio da će biti osobno najsretniji kad žica kojom se sprječavao potencijalni masovni priljev migranata na zelenu granicu, premijeru Oreškoviću u petak obećao da će se žica skinuti, sad kada migranata više nema te da se to navodno može očekivati u roku dva tjedna.

Slovenski mediji navode da Cerar uskoro namjerava zamijeniti bodljikavu žilet-žicu ljepšom i primjerenijom panel-ogradom koja je manje opasna za ljude i životinje, te da će se takva ograda postavljati samo na onim mjestima uz granične prijelaze, gdje bi se u budućnosti opet mogli očekivati migranti i izbjeglice.

Slovenija je zbog migracijske krize postavila 156 kilometara 'barijera za kontrolu migrantskog priljeva', na 671 km dugoj kopnenoj granici s Hrvatskom, ali je osim u Hrvatskoj izazvala i prosvjede i u slovenskim pograničnim krajevima, ovisnim o turizmu, posebno u Istri i uz dolinu Kupe.

Prijašnja je vlada Sloveniji, zbog ograde koja je na nekim mjestima prešla na hrvatski teritorij, uputila osam prosvjednih nota i tražila uklanjanje žice, no objašnjenje Ljubljane je bilo da žica ne prejudicira graničnu crtu i da definitivno razgraničenje na kopnu i moru treba postići putem arbitraže koja se mora nastaviti iako je Hrvatska iz nje izašla.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u utorak će, tijekom svog prvog službenog posjeta Sloveniji, o bilateralnim pitanjima razgovarati sa svojim kolegom, slovenskim ministrom Karlom Erjavcem. Prije toga, predviđeni su i odvojeni susreti sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom

Slovenski mediji navode da treba očekivati 'sanaciju' odnosa dviju država koje je, po njihovoj ocjeni, unazadila prijašnja vlada jer je opozvala arbitražni sporazum, dok nova želi da se do rješenja graničnog prijepora dođe bilateralnim putem ili pred međunarodnom pravosudnom instancijom.

Mediji pred Kovačev posjet govore o mogućem otopljenju odnosa i još boljoj gospodarskoj suradnji koja je zadnjih godina u usponu, ali navode da granični problem i dalje ostaje otvoren.

Ministar Kovač u Ljubljani će se sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Sloveniji.