tko o kome...

Cerar: Moramo ustrajati na implementaciji arbitraže, dobro je što tako misli i Šarec

12.10.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u petak da Slovenija mora inzistirati na provođenju odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom i da je dobro što politiku njegove prijašnje vlade o tom pitanju podržava i novi premijer Marjan Šarec.

'Kad je riječ o Hrvatskoj, moramo inzistirati na tome da se arbitražna presuda samo realizira, da ustrajemo na implementaciji arbitraže i drago mi je da to ističe i sadašnji predsjednik vlade Šarec', kazao je donedavni slovenski premijer, a sada šef diplomacije, u razgovoru za tjedni politički magazin 'Tarča' (Meta) Slovenske televizije.

Na pitanje kako odgovara na kritike koje dolaze i iz inozemstva da Slovenija u međunarodnoj komunikaciji na svim razinama stalno ističe arbitražu i odnose s Hrvatskom te tako postaje 'one problem country' pa se čini da nema nikakvih drugih inicijativa i ne djeluje diplomatski aktivno, zbog čega su njegovu prijašnju vladu često kritizirali i mediji, Cerar je rekao da takva gledišta nisu točna.

Slovenija je međunarodno jako aktivna oko integracije Balkana u Europsku uniju, aktivno je djelovala na zatvaranju balkanske rute za migrante u migrantskoj krizi 2015/2016. i imala niz drugih inicijativa, kazao je Cerar u razgovoru za emisiju Tarča.

Na pitanje što Slovenija može očekivati u vezi s arbitražom nakon što je vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, Cerar je kazao da 'od ovog sastava Komisije' ne treba očekivati mnogo, čime je aludirao na kritike slovenskih političara i svoje vlastite, upućene predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji je po stajalištu Ljubljane djelovao da se Komisija ne pridruži slovenskoj tužbi kojom Ljubljana argumentira da Hrvatska u slučaju arbitraže 'krši europsko pravo'.

U svakom slučaju, dodao je Cerar, treba se nadati da će Komisija taj spor tretirati kao pravno, a ne političko pitanje.