ZADOVOLJENI KRITERIJI EK

Cemex: Novi instrumenti za praćenje kvalitete zraka

07.02.2014 u 18:38

Bionic
Reading

Tvrtka Cemex je danas objavila da su u Kaštel Sućurcu, Solinu i Splitu instalirani i pušteni u rad novi analizatori za mjerenje imisija te novi meteorološki instrumenti na automatskim mjernim postajama za praćenje kvalitete zraka

Navedeni podaci bit će dnevno dostupni u mreži Agencije za zaštitu okoliša. Osim toga, od sada se podaci s postaja u Splitu i Kaštel Sućurcu mogu pratiti i u mreži Europske agencije za zaštitu okoliša. Time su ove mjerne postaje zadovoljile strogo propisane kriterije Europske komisije za uzajamnu razmjenu informacija i izvješćivanje o kvaliteti zraka.

Na taj način tvrtka je napravila još jedan ekološki iskorak. Podsjetimo da je Cemex još 2003. godine počeo s postavljanjem automatskih mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka te već uložio četiri milijuna kuna.

Obradu podataka s mjernih postaja i izradu redovnih izvještaja o kakvoći zraka, sukladno važećoj zakonskoj regulativi, vrši Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije koji obrađene podatke dostavlja nadležnim tijelima i javnosti.

Kako bi zadovoljila zahtjeve direktive Europske unije po pitanju zaštite kvalitete zraka, tvrtka je uskladila postojeću opremu s europskim standardima nabavkom novih instrumenata za mjerenje koncentracija sumporovih oksida, dušikovih oksida te meteoroloških parametara. U cijeli projekt uloženo je 800 tisuća kuna.

Značajno je da meteorološki uređaji budu standardizirani prema kriterijima Svjetske meteorološke organizacije i na taj način omoguće usporedivost podataka mjerenja. Mjerenja i praćenje kvalitete zraka se prati već više od deset godina putem triju imisijskih mjernih postaja na području Splita i okolice.

Iz Cemexa tvrde da su u više navrata nudili lokalnoj i nacionalnoj vlasti mogućnost da preuzmu upravljanje nad ovim mjernim uređajima. Do realizacije primopredaje nije došlo jer su troškovi održavanja mjernih uređaja visoki, ali Trpimir Renić predsjednik Uprave Cemexa naglašava da su oni i dalje zainteresirani da ustupe opremu te stečeno znanje i iskustvo na tom polju.

Osim imisijskih postaja, tvrtka posjeduje i sustave za kontinuirano praćenje emisija u zrak koji se nalaze na svim glavnim ispustima u tvornicama. Ove su vrijednosti propisane Uredbom o graničnim vrijednostima emisija iz stacionarnih izvora u zrak. Dnevna izvješća o emisijama se isto automatski prenose u Agenciju za zaštitu okoliša, a rezultate vrijednosti emisija zainteresirana javnost može u svakom trenutku provjeriti na internetskoj stranici tvrtke.

Na ovaj način je Cemex koji je zapravo posljednja velika proizvodna tvrtka na području Kaštelanskog zaljeva ispunio sve preuzete obaveze i ostvario uvjete za održivi rad po pouzdanim europskim kriterijima. Podsjetimo da je bilo posljednjih godina rasprava oko uvođenja tehnologije suspaljivanja drvnog otpada u pogonu u Kaštel Sućurcu. Sada je definitivno omogućeno transparentno praćenje kvalitete zraka na širem splitskom području.