'učinkovita politička rješenja'

Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata putuje na sastanak s Putinom o Ukrajini

10.10.2022 u 22:18

Bionic
Reading

Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan otputovat će u utorak u Rusiju kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom, izvijestila je u ponedjeljak državna novinska agencija UAE-a, prenosi Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a priopćilo je kako je cilj posjeta pomoći u postizanju "učinkovitih političkih rješenja" za ukrajinsku krizu, izvijestila je agencija WAM.

UAE nastoji "postići pozitivne rezultate za vojnu deeskalaciju, smanjiti humanitarne posljedice i postići političko rješenje za postizanje globalnog mira i sigurnosti", dodalo je ministarstvo.

Do posjeta dolazi manje od tjedan dana nakon što je OPEC+, skupina proizvođača nafte koja uključuje Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju, pristala na oštra smanjenja proizvodnje nafte unatoč pritisku SAD-a.

Odluka OPEC-a predvođenog Saudijskom Arabijom i njegovih saveznika predvođenih Rusijom, grupacije poznate kao OPEC+, dodatno je zategla odnose između Washingtona i njegovih tradicionalnih saveznika u Zaljevu, u Rijadu i Abu Dabiju, rekli su izvori.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena snažno je nastojala spriječiti smanjenje proizvodnje, nadajući se da će zadržati cijene benzina na niskim razinama prije izbora na sredini mandata, na kojima bi Bidenova Demokratska stranka mogla izgubiti kontrolu nad Kongresom.

Biden je u srpnju odletio u Džedu na samit u Zaljevu kako bi pokušao popraviti odnose, ali je otišao bez postignutog dogovora o većoj proizvodnji nafte.