MINISTAR U SAD-U

Šef FBI-a obećao Božinoviću pomoć oko kibernetičke sigurnosti

19.01.2018 u 06:57

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak se u Washingtonu sastao s Christopherom Wrayem, direktorom američkog FBI-a, agencije koja će ubuduće u većoj mjeri sudjelovati u edukaciji hrvatskih policijskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i ostalih sigurnosnih prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala.

"Moderne sigurnosne prijetnje po svom opsegu, kompleksnosti i prirodi prevelik su izazov za bilo koju državu pojedinačno i za uspješno suočavanje s njima potrebno je jačati suradnju s partnerskim državama kao što je SAD", izjavio je Božinović Hini nakon sastanka u Washingtonu.

"Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em, a američkim je partnerima sve značajnija suradnja s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova što je vidljivo iz cjelokupnog programa posjeta", dodao je ministar.

Kada je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, istaknuto je na sastanku, važno je razvijati nacionalne kapacitete te istovremeno jačati međunarodnu suradnju. Prepoznajući to MUP je odlučilo podići na višu organizacijsku razinu i pojačati kapacitete Službe kibernetičke sigurnosti.

U raspravi o budućoj suradnji sa SAD-om poseban je naglasak, osim na obrazovanje, stavljen na razmjenu informacija, analitiku i korištenje modernih informacijskih tehnologija.

"To je ključno kako bi Hrvatska pravovremeno predvidjela i spremno odgovorila na moderne sigurnosne prijetnje", izjavio je Hini načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Antonio Gerovac koji je bio član izaslanstva ministra Božinovića.

Kibernetička sigurnost, dodao je Gerovac, obuhvaća puno šire područje od onoga s čime se u pravilu poistovjećuje, poput internetskih prijevara i hakerskih napada.

"Ona je zapravo ključna za uspješno suočavanje sa svim sigurnosnim ugrozama, od trgovanja drogom, preko pranja novca do organiziranog kriminala pa sve do suzbijanja radikalizacije", rekao je Gerovac.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Državna tajnica Terezija Gras istaknula je kako je činjenica da se hrvatski ministar unutarnjih poslova u ovom trenutku sastao s ravnateljem FBI važan signal i pokazatelj novog smjera u jačanju strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a.

"Hrvatska ulaže velike napore u podizanju sigurnosnih standarda koji su od presudne važnosti za zaštitu građana. Nakon što je uvela šengenski informacijski sustav (SIS) značajno je povećala kapacitete za razmjenu informacija o počiniteljima i predmetima kaznenih djela s državama članicama EU. Trenutno Hrvatska ulaže značajne napore u uspostavi zakonodavnog okvira i sustava za razmjenu podataka o putnicima u zračnom prijevozu i identifikacijskih podataka na razini EU-a, a upravo u tim područjima želi jačati suradnju i sa SAD-om, što je važan kriterij i za uključivanje Hrvatske u Program izuzeća od viza", istaknula je Gras.