UBRZATI TTIP

Čelnici G7 ubrzat će trgovinske pregovore između SAD-a i Europe

08.06.2015 u 13:51

  • +8

Susret moćnika G7 zemalja

Izvor: Reuters / Autor: Christian Hartmann

Bionic
Reading

Čelnici Skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) planiraju ubrzati trgovinske pregovore između SAD-a i Europe kako bi se do kraja godine finalizirao nacrt sporazuma, navodi se u nacrtu njihove izjave sa summita u dvorcu Elmau u Bavarskoj

'Odmah ćemo ubrzati sav rad na pitanjima TTIP-a (Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva) kako bi osigurali napredak u svim elementima pregovora s ciljem finaliziranja nacrta sporazuma što je prije moguće, po mogućnosti do kraja godine', navodi se u nacrtu izjave sa summita.

Također se navodi da čelnici G7 pozdravljaju dosad postignuti napredak u globalnim trgovinskim pregovorima, uključujući TTIP kao i pregovore između Europe i Japana, te da je svrha trgovinskih pregovora 'postići ambiciozne, sveobuhvatne i uzajamno korisne sporazume'.

Rusija je priopćila u ponedjeljak da ne vidi ništa novo u izjavama čelnika Skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), koji su zauzeli oštro stajalište prema Moskvi po pitanju sankcija, te da je primijetila male razlike u njihovim izjavama.

Britanski premijer David Cameron i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavili su kako se nadaju da će G7, čiji čelnici su na sastanku u Njemačkoj, biti ujedinjen u stajalištu oko sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

'Da, obratili smo pozornost na posljednje izjave o sankcijama. To nisu nove teze', rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Istaknuo je da su ipak primijećene male razlike u pristupima sudionika sastanka G7 po pitanju sankcija protiv Rusije.

'Neki govore o potrebi za dijalogom s Rusijom i nemogućnosti rješavanja ozbiljnih problema bez tog dijaloga, tako da nastavljamo pozorno pratiti', kazao je on.