'NEK POSTE NA GODIŠNJEM'

'Čelična Inger': Tko je stroga danska ministrica koja ljuti muslimane, dok joj se europska desnica klanja

22.05.2018 u 19:51

Bionic
Reading

Danska ministrica za imigraciju i integraciju Inger Stojberg pozvala je u ponedjeljak muslimane da uzmu odmor za ramazan zbog posta, što joj nije prvi gaf vezan za migrante. Tportal donosi kratki pregled kontroverzi vezan za ovu kontroverznu ministricu

'Pozivam sve muslimane da uzmu odmor od posla za vrijeme ramazana kako bi se izbjegle štetne posljedice za ostatak danskog stanovništva', objavila je Stojberg, koju mediji zovu i 'čelična Inger' u kolumni za tabloid BT.

Stojberg je tom prilikom izjavila kako je pozvala muslimane na odmor zapitavši se je li 'poštovanje pravila islama starog 1400 godina u skladu s tržištem rada u 2018. godini u Danskoj'.

Ministrica je, također, kazala kako 'strahuje da bi post tijekom ramazana mogao ugroziti sigurnost i produktivnost građana' te kao primjer navela vozače autobusa koji ne piju i ne jedu duže od deset sati dnevno, zaključivši kako bi to 'moglo biti opasno za cijelo društvo'.

Danska ministrica je već dvije godine na meti kritika zbog uvođenja strogih imigracijskih zakona, među kojima je i tzv. zakon dragocjenosti, prema kojem je policija dobila ovlasti za zapljenu vrijedne imovine izbjeglica pri njihovu ulasku u Dansku.

>>> Danska diže ogradu dugu 70 kilometara na njemačkoj granici radi obrane od svinjske gripe

Nakon što je inauguriran taj zakon ministrica je njegovo uvođenje proslavila tortom, što je objavila na svojem profilu na Facebooku, a svojim posljednjim potezom postala je izrazito popularna i među drugim europskim desničarima.

Inger Stojberg je, inače, od 2015. godine ministrica za imigraciju i integraciju, a ranije je bila ministrica zapošljavanja.

Danska političarka rođena je 1973. godine, a odrasla je na otoku Morsu u obitelji farmera i domaćice. Nakon završene srednje škole okušala se na fakultetu ekonomije, ali se poslije godinu dana prebacila na studij informatike, na kojem je i diplomirala.

Kratko vrijeme radila je kao novinarka u lokalnim novinama, a tijekom reporterske karijere napisala je biografiju popularnog danskog pop sastava Sussi og Leo. Godine 2008. udala se za dugogodišnjeg glavnog urednika dnevnika Berlingske, Jespera Beinova, koji je trenutno konzultant u danskom ministarstvu financija, ali je taj brak potrajao samo četiri godine.

  • +2
Migranti u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Nakon što je prestala s pisanjem Stojberg se aktivno uključuje u politiku te se učlanjuje u konzervativno-liberalnu stranku Venstre, kojoj je dvije godine bila glasnogovornicom. Ministricom zapošljavanja postaje nakon što je tadašnji danski premijer Anders Fogh Rasmussen prešao na novu dužnost u NATO-u.

Ministrica je trenutno uključena u kontroverznu primjenu Zakona o strancima što se koristi za kriminalizaciju nastavnika koji javno govore ili pišu, a klasificira se kao kršenje zakona vezanih za radne vize. Naime, strani nastavnici prema danskom zakonu ne smiju predavati ni istupati javno izvan ustanova u kojima predaju.