NEDJELJOM U DVA

Čehok: Hrvatska je nedovršena država u stalnom nastajanju

25.06.2017 u 14:35

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva rekao je da on vidi Hrvatsku na njezinu 26. obljetnicu postojanja kao 'nedovršenu državu, državu u stalnom nastajanju'

Istaknuo je kako nikad, niti u jednom gradu nije doživio neugodnosti zbog uhićenja i optužaba. Kad je 2011. bio uhićen to je za njega bio veliki šok. Trenutno se protiv njega vode tri sudska procesa.

'To je jedan veliki udarac za čovjeka i obitelj, no znajući da sam čist nisam se imao čega bojati', rekao je Čehok.

Smatra kako se on nasukao na 'plićaku pravosudnih transformacija' i Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) koji je davao pretorijanske ovlasti istražiteljima.

'Nismo u pravom smislu postigli da budemo pravna država kao što su to uređene europske države. Ustavni sud je taj ZKP proglasio neustavnim u mnogim, bitnim stvarima', izjavio je Čehok.

Zadnjih šest godina, koliko nije bio politički aktivan, Čehok je živio od saborske mirovine u koju je ušao kad je imao samo 47 godina.

'Istina je da sam se bio zalagao da se povlaštena saborska mirovina ukine. Ali meni je dobro došla da mogu na miru pripremati procese. Otvorilo mi je to neke druge mogućnosti. na taj način sam vratio danak obitelji i djeci za 12 godina bavljenja politikom. Nisam se želio vratiti raditi na sveučilište (op.a. predavao je filozofiju i etiku) kako ne bi svojim procesima kontaminirao akademsku zajednicu', objasnio je Čehok.

Na pitanje zašto se odlučio za povratak u politiku nakon šest godina izbivanja, rekao je kako bi utjecao na to da se nikome više ne dogodi ono što se njemu dogodilo. Drugi motiv bila je anketa od prije godinu dana koja je pokazivala da bi mi građani iskazali veliko povjerenje na izborima. 'Dobio sam dojam da moram odgovoriti i vratiti dug građanima te se kandidirati', istaknuo je Čehok.