NEISPITANO PORIJEKLO IMOVINE

Ceci ublažena kazna jer je samohrana majka

10.05.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Tomo Zorić, glasnogovornik Republičkog tužiteljstva, izjavio je u emisiji 'Insajder' TV B92 da je prilikom odmjeravanja visine kazne Svetlani Ražnatović primijenjen pravni institut ublažavanja kazne. Zorić je objasnio da je kazna kućnog zatvora izrečena ispod zakonskog minimuma od dvije godine zato što ranije nije kazneno osuđivana, zbog toga što je samohrana majka dvoje djece i jer se tijekom postupka redovno odazivala sudskim pozivima

'Tijekom osmogodišnje istrage ona je više puta putovala u inozemstvo, držala koncerte i uredno se vraćala u zemlju te odazivala sudskim pozivima', rekao je Zorić i ocijenio da je sporazum tužiteljstva i Ražnatovićeve doživio 'potvrdu suda', da je 'kazna odgovarajuća' i da bi sudski postupak koji bi uslijedio da nije postignut sporazum 'bio preskup i nesvrsishodan'.

Na pitanje može li država biti zadovoljna naplatom samo 1,5 milijuna eura kada je u pitanju na desetke puta veći iznos, Zorić je objasnio da je Svetlana Ražnatović gonjena za zloupotrebu službenog položaja, a ne za utaju poreza.

'Svatko tko je oštećen moći će se naplatiti zato što je Ražnatovićeva priznala krivnju', rekao je glasnogovornik tužiteljstva, prenosi Blic. On je rekao i da nije bilo političkih pritisaka na tužiteljstvo tijekom postupka protiv Svetlane Ražnatović.

Odašiljač na nozi

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Blic doznaje da će SvetlaniRažnatović i njezinoj sestri biti postavljeni odašiljači na noge čimdobiju presudu suda, što se očekuje za nekoliko dana. 'Sud u presuditreba propisati gdje će služiti kaznu i koliki je radijus kretanja, a mićemo provesti tu odluku', rekli su u Upravi. Kućnipritvor služit će u vili kod stadiona Crvene zvezde, koja ima više od 700kvadrata i bazen.

Radmila Dragičević Dičić, v.d. predsjednica Apelacijskog suda, rekla je sinoć da 'nema zakonskih pretpostavki da država ispita porijeklo imovine Svetlane Ražnatović'.

Predsjednica Apelacijskog suda također je navela da će priznanje krivnje biti 'osnova svim drugim oštećenima da traže svoja prava' i da sudskim putem traže obeštećenje.

Sud je prihvatio nagodbu po kojoj Svetlana Ražnatović i njezina sestra trebaju platiti milijun i pol eura u tri rate.

Pjevačica će provesti još osam mjeseci u kućnom pritvoru, a njezina sestra šest, jer su priznale da su nezakonito prodale 10 nogometaša NK Obilić za 4,1 milijun njemačkih maraka i 3,48 milijuna dolara.

Ceca će morati vratiti i 11 pištolja koje je, prema navodima optužnice, posjedovala bez dozvole.

Podsjetimo, zastupnik NK Obilić rekao je da klub neće iskoristiti svoje pravo da traži odštetu.

Žarko Nikolić, bivši predsjednik NK Obilić, rekao je da je po njegovom saznanju Ražnatovićeva naplatila 21 milijun maraka i četiri milijuna dolara za prodane igrače.

Insajder o Ceci