vladajuća stranka

CDU želi onemogućiti davanje njemačkog državljanstva antisemitima

07.06.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) zalaže se za to da se dodjela njemačkog državljanstvo onemogući osobama koje su kažnjavane zbog antisemitizma

"U zakonu o državljanstvu bi trebalo biti izričito precizirano da se osobama koje su bile uključene u antisemitske radnje onemogući primitak njemačkog državljanstva", rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik Zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Mathias Middelberg za dnevnik neue Osnabruecker Zeitung od ponedjeljka.

On je najavio glasanje o ovoj zakonskoj promjeni u Bundestagu još ovog tjedna.

"Tko javno širi mržnju protiv Židova, negira pravo Izraelu na egzistenciju ili spaljuje izraelsku zastavu, taj ne smije postati njemački državljanin", rekao je Middelberg.

U zakon o državljanstvu bi trebala ući rečenica: "Ulazak u knjigu državljana je isključen ako je podnositelj počinio neku radnju s antisemitskom pozadinom".

Dodatno bi uz izjavu o vjernosti njemačkom ustavu trebalo biti ubačena opaska po kojoj antisemitske radnje nisu spojive s poštivanjem dostojanstva čovjeka kako to definira ustav.

Middelberg je rekao kako uvijek iznova ponavljana rečenica njemačke kancelarke Angele Merkel da je egzistencija Izraela ujedno i nacionalni interes Njemačke, ne bi trebala biti mrtvo slovo na papiru.

"Ovu činjenicu posebice treba uzeti u obzir kod procesa dodjele državljanstva", rekao je Middelberg.

Političar CDU-a je manjeg partnera Unije CDU/CSU u koalicijskoj vladi, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), pozvao da podrži ovu zakonsku inicijativu.

Tijekom prosvjeda posljednjih tjedana, koji su održani zbog sukoba između terorističke organizacije Hamas i Izraela, na kojima su uglavnom sudjelovali stanovnici Njemačke arapskog porijekla, zabilježeni su antisemitski ispadi i spaljivanja izraelske zastave.