politički barometar

Merkel i dalje vodi ljestvicu popularnosti u Njemačkoj, Zeleni preskočili demokršćane

07.05.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja njemačkog javnog servisa ZDF, stranka Zeleni je po popularnosti prestigla demokršćansku uniju CDU/CSU, koja bilježi drastičan pad podrške

Na pitanje koga bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 26 posto ispitanih je za tzv. Politički barometar ZDF-a odgovorilo kako bi biralo stranku Zeleni, što je pet posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja sredinom travnja.

Unija Kršćansko-demokratske CDU i Kršćansko-socijalne CSU istodobno je pala na 25 posto podrške, što je šest posto manja vrijednost u usporedbi s posljednjim istraživanjem i najslabija vrijednost otkako se vrši ispitivanje Politički barometar.

Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), koja je trenutno u Njemačkoj, na saveznoj razini, na vlasti s Unijom CDU/CSU, biralo bi 14 posto birača, a desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) 11 posto, što je nepromijenjena vrijednost od posljednjeg istraživanja.

Parlamentarne stranke FDP (Liberali) i Ljevica biralo bi 10 odnosno 7 posto ispitanih.

Trenutni odnos snaga čini mogućom koaliciju između Unije CDU/CSU i Zelenih, kao i koaliciju ljevice u kojoj bi se nalazili Zeleni, SPD i stranka Ljevica.

Koalicije zelenih i demokršćana se već više godina nalaze na čelu nekih saveznih pokrajina.

Ispitivanje Politički barometar je pokazalo kako Nijemci podržavaju koaliciju demokršćana i zelenih na saveznoj razini, ali većina priželjkuje da u toj koaliciji Unija CDU/CSU bude veći partner.

Na listi popularnosti političara i dalje vodi demokršćanka Angela Merkel, koja se nakon parlamentarnih izbora u rujnu povlači iz politike. Na drugom mjestu se nalazi političar Zelenih Winfried Kretschmann, koji je na čelu zeleno-demokršćanske vlade u Baden-Wuerttembergu.

Na trećem mjestu po popularnosti je bavarski premijer Markus Soeder, koji je, unatoč prednosti na listi popularnosti, morao poziciju kancelarskog kandidata Unije CDU/CSU prepustiti Arminu Laschetu, predsjedniku veće, sestrinske stranke CDU.