RAČUNALNA OPASNOST

Časne sestre prepale se virusa KO-SOR

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 18.10.2011 14:02
  • Objavljeno 18.10.2011 u 13:57
Časne sestre

Časne sestre

Izvor: Sipa Press / Autor: WARSHAVSKY/SIPA

Časne sestre uznemirila je prijetnja da će se u njihov samostan uvući virus KO-SOR. Klanjateljice krvi Kristove dobile su, naime, prije nekoliko dana na svoja računala upozoravajuću poruku o 'novom virusu koji je počeo kružiti prije tjedan dan'

Iz tvrtke European Union su već potvrdili njegov primitak, a antivirusni programi nisu u mogućnosti uništiti ga. Virus je kreirao haker koji sebe naziva KOS-OR (arap. vlasnik zivota). Pošaljite ovo svima koje poznajete, a žive u Hrvatskoj. Mogli biste primiti naizgled bezazlen e-mail s prezentacijom naziva 'Idemo dalje' Ako ga primite, ne otvarajte ga ni pod koju cijenu, nego odmah izbrišite i zaboravite. Ako povjerujete u poruku, na ekranu će vam se ispisati: 'It is too late now, your life is no longer beautiful'' (Sad je prekasno, sada idemo dalje).

Nakon toga izgubit ćete sve što je bilo u vašem novčaniku, a osoba koja je poruku poslala dobit će pristup vašem imenu, OIB-u, HROK izvatku, e-mailu i lozinki, svemu... Molim vas pošaljte primjerak ove obavijesti svim prijateljima i zamolite je da proslijede dalje", glasila je elektronička pošta koju su sestre dobile i hitro je proslijedile mnogobrojnima iz svoga adresara. Očito nisu obratile pozornost na to da 'vlasnik života' isuviše zvuči kao prezime aktualne premijerke Jadranke i čelnika liberala Darinka Kosora...

Shvatile su to nakon nekoliko dana i ponovno uputile poruku svima iz svoga adresara, uz obavijest da se netko "igra s virusima".

'Poštovani/e, primila sam dobronamjeran e-mail s osvrtom na prijeteći e-mail koji kruži ovih dana , a koji sam i ja prije koji dan proslijedila vama. Pa kad pročitate dolje navedeni tekst, bit će vam jasnije. Eto, netko se igra porukama o virusu, a u strahu su velike oči pa nisam gledala dalje što bi iza toga moglo stajati… Hvala na pozornosti. S. Vesna', stajalo je u kasnijoj obavijesti uz objašnjenje jednog od onih koji su primili panično upozorenje iz njihova samostana, a koje glasi:

'Poštovane sestre, elektronička poruka, odnosno upozorenje u vezi s eventualnim e-mailom s prezentacijom pod nazivom 'Idemo dalje' politička je podvala neke od naših stranaka u Hrvatskoj sada pred izbore. NIje riječ ni o kakvu računalnom virusu koji prijeti našem novčaniku, nego netko želi pokupiti naše elektroničke adrese za slanje svojih propagandnih poruka i za slične svrhe. Naravno, tu poruku neću proslijediti dalje, a i vama bratski preporučujem da to ne radite jer se time dajete upregnuti u nečija (čija?) politička kola. Već iz samoga pogrešnog prijevoda engleske rečenice 'It is too late, your life is no longer beautiful' i tobožnje arapske riječi 'KOS-OR' vidi se da je tu riječ o nečijoj podvali. O čijoj, valjda ćemo to uskoro doznati. Vi ste vjerojatno u dobroj namjeri proslijedile tu poruku pa vam zato hvala. S jednako dobrom namjerom ja vama šaljem ovu poruku', napisao je jedan od onih koji su dobili upozoravajući mail.

A sestre su odahnule jer im virus KO-SOR više ne prijeti, a izmišljeni 'vlasnik života' poštedjet će njihove novčanike, OIB-ove, HROK izvatke i lozinke. U virtualnom svijetu dakako, dok ih u stvarnosti vrebaju možda baš neke od tih opasnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi