20 GODINA BOJKOTA

Čaršijska drama oko Karajlićevog posjeta Sarajevu

23.02.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Kratkotrajni boravak Nenada Jankovića u Sarajevu, javnosti poznatijeg pod umjetničkim imenom dr. Nele Karajlić, značajno je uzburkao strasti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine: zbog prijetećih reakcija na društvenim mrežama, morala je intervenirati i policija

Na Jahorini se sredinom veljače odigravala književna promocija djela 'Fajront u Sarajevu' koje autorski potpisuje dr. Nele Karajlić (tj. Nenad Janković), nekadašnji pjevač popularnog sarajevskog benda Zabranjeno pušenje te jedan od ključnih ljudi u kultnoj seriji 'Top lista nadrealista' koja je početkom devedesetih oštrom političkom satirom predvidjela rat i raspad Bosne i Hercegovine. Karajlić je u međuvremenu postao žrtva svoje dalekovidne satire te se s početkom rata u BiH preselio u Beograd, gdje je pokrenuo srbijansku verziju Zabranjenog pušenja s kojom je često znao nastupati Emir Kusturica, još jedan Sarajlija u sukobu sa svojim rodnim gradom.

S obzirom na to da je Karajlić tijekom poslijeratnih godina dao niz intervjua u kojima nudi svoje viđenje rata u BiH, koje je prilično u skladu s činjenicom da je na koncertima svojeg Zabranjenog pušenja izvodio pjesme u čast Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u Sarajevu se prema nekadašnjem lokalnom heroju razvio velik animozitet koji zasigurno nije smanjila ni Karajlićeva knjiga 'Fajront u Sarajevu', u kojoj se obračunava s vlastitom mladošću i rodnim gradom.

Stoga je bilo iznenađujuće što se Karajlić, nakon promocije 'Fajronta' na Jahorini odnosno u Republici Srpskoj, odlučio s prijateljima zaputiti na večeru u Sarajevu, što je navodno bio njegov prvi dolazak u glavni grad BiH u protekla dva desetljeća. Karajlić se s društvom smjestio u luksuznoj i skupoj konobi Luka, poznatoj po morskim specijalitetima, a kako je Sarajevo ipak mali grad, po društvenim se mrežama munjevito proširila vijest da je dr. Nele Karajlić ponovno on the face of the place, što je mnoge Sarajlije potaknulo da u bespućima interneta izraze psovke, uvrede pa i prijetnje nasiljem; zbog potonjih je brzo reagirala sarajevska policija koja je ubrzo došla pred konobu i uspostavila zaštitni kordon oko Karajlića i društva. Na kraju večeri Karajlić je s policijskom pratnjom napustio Sarajevo.


Karajliću je cijeli taj tragikomični događaj poslužio kao dobar marketinški alat za nastavak promocije 'Fajronta u Sarajevu', pa je o svemu napisao tekst za beogradske Večernje novosti pod naslovom 'Kako sam u nedelju veče izbegao linč u Sarajevu', nakon čega je uslijedio i niz intervjua za medije iz RS i Srbije. U Sarajevu su pak lokalni mediji izvijestili o tome što je Karajlić jeo u konobi, prenosile su se izjave njegovih bivših prijatelja i suradnika, a raja je na Facebooku žestoko vrijeđala 'četnika Karajlića', čiji je kratkotrajni dolazak u ovaj grad podsjetio još jednom na to koliko su duboke trame u BiH od rata 1992. - 1995. godine.

Sarajevom se pronijela i glasina o tome kako će krajem veljače dr. Nele Karajlić 'Fajront u Sarajevu' konačno predstaviti i u gradu koji je u naslovu knjige, i to u kultnom klubu Sloga. U međuvremenu je ta informacija demantirana, pa Karajlić i Sarajevo nastavljaju odvojenim putovima, ali u istom pravcu - opsjednuti sobom i svojom boljom prošlošću.