bartolomej I.

Carigradski patrijarh: Naša patrijaršija i ja osobno postali smo meta za Moskvu

03.03.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Carigradski patrijarh Bartolomej I., počasni poglavar Pravoslavnih crkava koji je 2018. priznao autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je da je postao "meta za Moskvu"

"Naša patrijaršija i ja osobno postali smo meta", rekao je Bartolomej u razgovoru za televizijsku mrežu CNN-Turska u srijedu navečer.

To što je Carigradska ekumenska patrijaršija sa sjedištem u Istanbulu priznala "autokefalnost", što znači neovisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, razbjesnilo je Rusiju toliko da žele udariti na mene, rekao je.

"Danas vidimo u kojoj smo mjeri bili u pravu što smo tako postupili (...) No voljeli bismo da ruska država i Crkva ne pokazuju toliko neprijateljstvo prema meni i patrijarhatu i da prihvate tu odluku".

"No to se nije dogodilo, naša patrijaršija i ja osobno postali smo mete".

Bartolomej je rekao da je posjetio ukrajinski konzulat u Istanbulu kako bi izrazio svoju potporu Ukrajini i telefonom razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Zamolio nas je da molimo i to ćemo s radošću učiniti", dodao je.

"On daje primjer svom narodu. Oni se ne žele predati i u pravu su. Zašto predati svoju slobodu okupatoru?", upitao se Bartolomej.

U vezi s izjavama ruskog predsjednika i s invazijom na Ukrajinu dodao je: 'Vladimir Putin je veoma pametan, energičan. Kako je mogao donijeti takvu odluku? Sada ga svi mrze'.

Carigradska ekumenska patrijaršija je u listopadu 2018. priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, što je razbjesnilo Pravoslavnu crkvu u Moskvi koja je osudila "raskol" i prekinula veze s Carigradom.

Autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve još nisu priznale neke Pravoslavne crkve u svijetu.