turizam u uzletu

'Hrvatska je hit', objavio Capelli i pozvao na kupnju skupljih i kvalitetnijih proizvoda

26.05.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Capelli u Splitu je, otvarajući na Rivi jednodnevnu manifestaciju Hrvatske gospodarske komore Kupujmo hrvatsko, izjavio da je u dosadašnjem dijelu godine zemlju posjetilo 14 posto gostiju više nego lani, a da je na području Dalmacije rast dosegao gotovo 30 posto

'I to bez obzira što glavni praznici nastupaju tek tijekom lipnja i špica sezone još nije započela. Ovo su sjajni rezultati i dokaz da idemo prema cjelogodišnjem turizmu', kazao je Capelli.

Upitan za sigurnosne aspekte i potencijalne probleme na granicama, odgovorio je da je Hrvatska potpuno spremna, sigurna i kvalitetno predstavljena zemlja te da svojim gostima pruža sigurnost, što je u ovom trenutku 'najvažniji subjekt i objekt'. Kaže, Hrvatska je hit.

'Premijer Plenković i Vlada s Europskom komisijom riješili su pitanje granica i na njima će biti samo ciljani pregledi. Tijekom ljeta očekujemo samo uobičajene gužve', rekao je Capelli. Tvrdi da nije bilo nikakvih otkazivanja dolazaka, izuzev 'nesnalaženja u prvih nekoliko dana' oko gostiju iz područja u blizini granice, te da mu direktori turističkih ureda iz inozemstva na dnevnoj bazi šalju izvještaje u kojima nije bilo ni naznaka 'negativnih konotacija'.

Hoteli u Istri i sjevernom Jadranu koriste i do 90 posto namirnica s domaćih OPG-ova i hrvatskih proizvođača

Na splitskoj Rivi u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko predstavilo se preko stotinu izlagača, a ministar turizma pohvalio se time da su proizvodi kvalitetni i konkurentni te da u Istri i na sjevernom Jadranu hoteli koriste i do 90 posto namirnica koje im dostavljaju OPG-i ili hrvatski proizvođači. Praksa na jugu države treba se malo popraviti.

'Čuli smo da neki nisu konkurentni i to nije točno; konkurentni su jer su kvalitetni, čak i ako su malo skuplji. Država nikoga ne može natjerati, ali preporučuje da kvaliteta bude na zavidnoj razini. Na koncu gosti odlučuju: jednom ih se može prevariti, a dvaput ne', kaže Capelli.

Krajem lipnja zaključuje se natječaj za novog direktora Hrvatske turističke zajednice

Potvrdio je da se 30. lipnja zaključuje natječaj za novog direktora Hrvatske turističke zajednice te da je za desetak predstavništava u inozemstvu - čijim voditeljima mandat istječe u idućih nekoliko mjeseci - ukinut uvjet od pet godina na rukovodećim položajima. 'Želimo zaintrigirati mlade ljude i marketinške stručnjake, želimo da se prijave ljudi koji imaju želju probiti se', dodao je Capelli.

Potvrdio je da će 'sve biti u redu' s ovogodišnjim izdanjem Ultra Europe festivala u Splitu. U njegovu financiranju Hrvatska turistička zajednica sudjelovat će 'u normalnom i kvalitetnom omjeru, a od Instituta za financije naručena je studija koja će pokazati što festival predstavlja za Split i Hrvatsku te će na osnovi nje biti odlučeno o budućem financiranju.

Ukupni rast turizma u ovoj godini Capelli procjenjuje na oko 12 posto, a posebno naglašava otvaranje zrakoplovne veze između Zagreba i Dubaija, preko kojega će Hrvatska biti povezana s 80 zemalja i agresivnije nastupiti na kineskom, južnokorejskom i japanskom tržištu.