ivana pavić šimetin

Capakova zamjenica: Zabilježen je porast BAT testova, u posljednja četiri dana testirano je više od 120.000 ljudi

21.01.2022 u 13:44

Bionic
Reading

'U vrijeme u kojem nam rastu brojke nije vrijeme za ukidanje nijedne mjere, pa ni covid potvrda', kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin, napominjući da je uzrok tome nedovoljan broj cijepljenih

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, kaže da imamo 'stabilno visoku brojku' i da se više ne može govoriti o velikom rastu.

'Možemo se nadati da će ostati na ovim razinama i to je posljedica omikrona, varijante koja pogotovo prevladava u nekim dijelovima Hrvatske, a to su Zagreb i okolica', istaknula Pavić Šimetin gostujući na N1 televiziji.

Dodala je kako je na sastanku WHO-a rečeno da ima naznaka da omikron uzrokuje lakšu kliničku sliku, ali je istaknula kako se ti podaci prvenstveno odnose na cijepljene.

'Moramo još vidjeti kakva će slika biti starijih i nedovoljno cijepljenih, ali jako bismo voljeli da se to obistini', kaže.

Komentirajući brzo antigensko testiranje, koje se od ponedjeljka provodi i u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, Šimetin Pavić kaže da je teško govoriti o manjem pritisku jer su potrebe sve veće i veće s obzirom na omikron.

'Zabilježen je porast BAT testova, u posljednja četiri dana testirano je više od 120.000 ljudi. To inače nismo imali, te brojke su bile niže za trećinu, i više. Vidimo velik udio pozitivnih na BAT testovima, to je sada oko 20 posto, što govori da se brzim antigenskim testovima testiraju ne samo asimptomatski zbog ulaska u javne i državne službe, nego i oni sa simptomima', kaže.