loše vijesti

Capak: Moguće je da imamo eksponencijalni rast

14.10.2020 u 10:27

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je danas 748 novih slučajeva zaraze. Ukupno je testirano oko 6500 tisuća ljudi, a njih 441 je u bolnicama. Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabilježen je 8. listopada, kada su bila 542 nova slučaja

Najviše novozaraženih u jednom danu zabilježeno je i danas u Zagrebu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak za N1 televiziju kazao je da brojke zabrinjavaju, ali je i istaknuo da one rastu u cijeloj Europi.

'Nije to samo kod nas tako, zato i donosimo ove mjere', poručio je, izrazivši nadu da će one pokazati rezultate i da će brojke zaraženih početi padati.

Međutim priznao je da je moguće da je već došlo do eksponencijalnog rasta.

Govoreći o skraćenju vremena samoizolacije, Capak je rekao da su mnoge zemlje zapadne Europe prešle na 10 dana samoizolacije jer tada drastično pada vjerojatnost da će netko oboljeti.

Istaknuo je i da je već postalo teško pratiti kontakte zaraženih.

'U situaciji u kojoj imamo 740 oboljelih, a svaki ima pet kontakata, izračunajte s koliko bi trebalo kontaktirati ljudi da im se kaže da trebaju u samoizolaciju i objasniti im što to znači. To je nemoguće napraviti sa 100 epidemiologa u državi, koliko imamo u ovom trenutku', rekao je Capak, dodavši da je epidemiolog Bernard Kaić predložio da osobe same sastave popis kontakata i dostave ga epidemiologu, a u nekim slučajevima mogu to obavljati i liječnici obiteljske medicine.