pandemija covida-19

Capak: 'Daleko smo od karantene kao Francuzi, ali nismo sigurni da oni koji su preboljeli koronavirus ne mogu dalje širiti bolest'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 18.03.2020 19:55
  • Objavljeno 18.03.2020 u 19:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je pandemija koronavirusa najveći epidemiološki događaj koji se dogodio u zadnjih 100 godina

'Širenje bolesti ovisi jako o socijalnom kontaktu. Možemo usporiti širenje virusa tako da ograničimo kontakte, tako će pasti i broj novooboljelih. Jako ga je teško zaustaviti. Zabranjeno je rukovanje, grljenje, ukratko svaki bliski socijalni kontakt na razmaku manjem od jednog metra u zatvorenom prostoru, odnosno dva metra na otvorenom', kazao je Capak gostujući na RTL-u.

Što se tiče vjerskih obreda, ravnatelj HZJZ-a je svjestan da se neke stvari ne mogu zaustaviti.

"Odluka koja je donijeta podložna je tumačenjima, ono što je nužno ćemo dopustiti. Sprovode ne možemo zaustaviti. Već smo ranije dali preporuke kako osigurati tu mjeru socijalnog distanciranja za vrijeme toga čina. Što se tiče vjenčanja, ako je netko to već ugovorio i ne može odgoditi, potrebno je osigurati opću higijenu i ograničiti socijalne kontakte. Naravno ugostiteljski objekti neće raditi, tako da je moguće organizirati jedino privatno", pojasnio je.

Na upit hoće li Hrvatska uskoro u karantenu poput Francuske, Capak kaže da smo ipak daleko od toga.

"Mjera karantene u zajednici znači da se neko naselje zatvara za ulaz ili izlaz. U drugim zemljama postoje područja gdje je velika lokalna transmisija dovela do eksplozivnog širenja bolesti. Mi za sada takvu situaciju epidemiološku nemamo i takvu mjeru u ovom trenutku ne razmatramo", rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Kada je riječ o samom koronavirusu, Capak napominje da su do sada naučili da je riječ o vrlo kompliciranoj i teškoj bolesti. Situaciju komplicira dugačka inkubacija do 14 dana tijekom koje čovjek može biti zarazan, a da nema nikakve simptome bolesti te se ne može znati širi li bolest.

"Postoje tzv. asimptomatski širitelji virusa koji nemaju simptome, a mogu zaraziti druge. Nismo sigurni da nakon prebolijevanja bolesti čovjek ne može širiti bolest što dodatno komplicira stvar. U ovom trenutku možemo usporiti širenje, smanjiti socijalne kontakte, sprečavanje širenja kapljične infekcije pa time i koronavirusne infekcije i zaustaviti taj eksponencijalni rast kako ne bi opteretili zdravstveni sustav, što se dogodilo Italiji", kazao je Capak.

Istaknuo je kako rade na tome da zdravstveni sustav pripreme za veći broj težih bolesnika, a do tada je zadatak epidemiloga usporiti širenje.

"Naše krivulje rasta bolesti za sada su povoljne i ponosni smo na njih, nadamo se da se neće pogoršati.''

Još se čeka nalaz preminulog muškarca u Istri. Capak kaže da se dogodila kontaminacija transportne podloge brisa i zbog toga se ekipa morala vratiti u Istru po novi uzorak. Rezultat bi trebao biti poznat tijekom večeri.

"Mislimo s dosta velikom vjerojatnošću da se ne radi o koronavirusnoj infekciji", zaključio je Capak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!