presica nacionalnog stožera

Capak: Brojka nam je malo skočila; zaraza i na svadbi koju su mladenci preselili u drugu županiju zbog zabrane, ali i u Ministarstvu vanjskih poslova

29.07.2020 u 14:06

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je zabilježen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, pa je trenutno 754 aktivnih slučajeva zaraze, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite

'U protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj osoba pozitivnih na koronavirus, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 754. Ako pogledamo prošli tjedan, primjetan je silazni trend broja aktivnih slučajeva', kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Jedna je osoba preminula, a radi se o muškarcu 1941. godišta s opsežnim komorbiditetom koji nije bio na respiratoru u KBC-u Osijek. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141, izvijestio je Beroš.

Na bolničkom liječenju su 132 osobe, od kojih je osam bolesnika na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 46,9 godina.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4993 osobe. Od početka epidemije testirano je ukupno 115.722 osobe, a u protekla 24 sata testirano ih je 1632, što daje postotak pozitivnih od 4,32 posto.

  • +8
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Sada nam je brojka opet malo skočila. Radi se o žarištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je svadba u Hrvacama te sprovod i karmine u Imotskom. U Slavoniji su novooboljeli vezani za momačku zabavu u Cerni. Imamo vjenčanje koje se u Našice preselilo iz Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj je bilo ograničenje uzvanika samo na obitelj', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je ugovor kojim je za Hrvatsku rezervirao milijun i pol doza cjepiva financijski neobavezujući.

Božinović je kazao kako su danas imali sastanak o epidemiološkom okviru za održavanje sinjske Alke. Na pitanje je li Stožer neustavan, kako misli predsjednik RH, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović u poduljem odgovoru pojasnio je kako je rad Stožera operativan, rade 24 sata na dan, razmatraju odluke i donose one koje se mogu u jednom danu izmijeniti ako se i situacija izmijeni. Sve to ne bi mogli kada bi procedure za odlučivanje bile drugačije.

Na pitanje o žarištu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u kojem su četiri oboljele osobe i nekoliko ih je u samoizolaciji, kazao je Capak da nitko od njih nije bliski suradnik ministra Gordana Grlića Radmana.

Na novinarsko pitanje jesu li instalirali aplikaciju za praćenje kontakata, članovi Stožera su rekli da jesu.