NEOSJETLJIVOST ZA POREMEĆAJ

Cameron se ispričao zbog šale s Tourettovim sindromom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2012 17:52
  • Objavljeno 08.01.2012 u 17:36
David Cameron

David Cameron

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posljednje podbadanje čelnika laburista Eda Ballsa britanskog premijera Davida Camerona izložilo je kritikama udruga i aktivista za prava bolesnih i invalidnih osoba.

Premijer je bio primoran ispričati se nakon što je za list Sunday Telegraph rekao da je komunikacija s premijerom u sjeni, koji redovito napada Camerona u parlamentu, kao da "pred vama stalno sjedi netko s Touretteovim sindromom".

Touretteov sindrom je prirođeni neurološki poremećaj koje se manifestira tikovima, nesvjesnim nekontroliranim glasanjem i kretnjama.

Cameron je za list Sunday Telegraph rekao da mu Balls "samo dosađuje". "No vrlo sam loš, u donjem domu, u izbjegavanju skretanja pozornosti a beskonačno stalno zadirkivanje je kao da pred vama stalno sjedi netko s Touretteovim sindromom", rekao je Cameron.

Cameronov odgovor Ballsu izazvao je, međutim, nezadovoljstvo aktivistice Nicky Clark čija kćer ima Touretteov sindrom. Ona je BBC-u rekla da premijerova izjava pokazuje "krajnju premijerovu neosjetljivost i nedostatak razumijevanja za taj poremećaj".

"Govorio sam privatno i ako sam nekoga uvrijedio naravno da jako žalim zbog toga. To uopće nije bila moja namjera", rekao je Cameron u nedjelju za BBC. "No mislim da mi je ovo vjerojatno pouka da u Donjem domu moram nastojati isključiti buku koja se čuje i samo se usredotočiti da pokušam odgovoriti na pitanje".

Cameron osobno ima iskustvo skrbi za bolesno dijete. Njegovo najstarije dijete, sin Ivan, bolovao je od cerebralne paralize i teškog oblika epilepsije, a umro je u veljači 2009. u dobi od šest godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi