ŠTO DONOSI NIZ MJERA?

Cameron izložio svoju 'novu strategiju protiv ekstremizma'

19.10.2015 u 20:08

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron obznanio je u ponedjeljak svoju 'novu strategiju protiv ekstremizma', niz mjera koje će omogućiti oduzimanje putovnice malodobnicima kako bi ih se spriječilo da se priključe skupinama poput Islamske države (IS)

Cameronova vlada je već nekoliko puta od početka godine najavljivala ovu novu strategiju koja se do kraja godine treba konkretizirati u nacrtu zakona za suzbijanje ekstremizma. Nada se da će tako spriječiti džihadističke skupine u novačenju stranih boraca u Velikoj Britaniji.

Po službenim podacima, više od 700 Britanaca otišlo je boriti se u Siriju i u Irak, na područja pod kontrolom IS-a, a gotovo 300 njih se navodno vratilo u Veliku Britaniju.

'Mislim da je borba s ekstremizmom jedna od glavnih borba našeg naraštaja', rekao je Cameron. 'U borbi s tom otrovnom ideologijom imamo izbor: zatvoriti oči nadajući se da će naše vrijednosti opstati ili (...) braniti te vrijednosti iz sve snage'.

Tako vlada kani pooštriti uvjete za stjecanje britanskog državljanstva, napose za one koji promiču 'ekstremistička stajališta' i olakšati oduzimanje državljanstva onima koji 'ne prihvaćaju' britanske vrijednosti.

Drugi 'bitan element' te strategije je u tome da se 'čini više na zaštiti djece i osoba koja su u opasnosti da budu radikalizirane', istaknuo je Cameron.

Konkretno, roditelji 'zabrinuti zbog toga što bi njihovi šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci mogli pod utjecajem ekstremista otići u inozemstvo, moći će zatražiti da im se oduzmu putovnice', rekao je.

Ta mogućnost već postoji za osobe do 16 godina, a policija može oduzeti putovnice punoljetnim osobama.

Cameron je usto rekao da 'nitko tko je osuđen za terorizam i ekstremizam neće moći raditi s djecom' i osobama iz drugih ranjivih skupina.

Britanski premijer je u nedjelju predstavio program vrijedan 6,8 milijuna eura za pomoć mjesnim udrugama i organizacijama u suzbijanju džihadističke propagande.

Prošlu godinu je u Velikoj Britaniji obilježilo nekoliko afera zbog odlaska malodobnika u redove skupine IS-a, poput one u veljači kada su u Siriju otišle tri djevojke od 15 i 16 godina.