VAN ROMPUY U AKCIJI

Cameron i Merkel pokušali uglaviti budućeg šefa EK

05.06.2014 u 22:30

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy potvrdio je u četvrtak da je na rubu summita G7 razgovarao s europskim čelnicima te skupine o izboru budućeg predsjednika Europske komisije, kazavši da cilj tih razgovora nije bio samo dogovor oko imena nego i program za sljedećih nekoliko godina

'Razgovarali smo o imenovanju i o strateškoj agendi za sljedećih nekoliko godina', rekao je Van Rompuy na završnoj konferenciji za novinare nakon summita G7.

Van Rompuy je preskočio odgovor na novinarsko pitanje je li ostvaren pomak prema konsenzusu o imenovanju bivšeg luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera za budućeg predsjednika Europske komisije.

'Cilj nije bio postići konsenzus. Cilj je bio razmijeniti mišljenja o procesu, ne samo o pojedinim imenima, nego i o sadržaju', rekao je Van Rompuy koji je jučer, prvog dana summita G7 razgovarao s britanskim i talijanskim premijerima Davidom Cameronom i Matteom Renzijem, a jutros s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom.

Najavio je da će sljedeći tjedan o tome razgovarati s predstavnicima zastupničkih klubova u Europskom parlamentu, a nakon toga i s čelnicima zemalja članica, 'kako bismo dobili cjelovitu sliku, što nam može omogućiti pozitivnu odluku'.

Van Rompuy je od čelnika zemalja članica dobio mandat da vodi konzultacije oko imena budućeg predsjednika Europske komisije. Glavne političke skupine u Europskom parlamentu podržale su Jean-Claudea Junckera, kandidata Europske pučke stranke, koja ima najveći broj zastupnika u Europskom parlamentu.

Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, trebalo bi na summitu 26. i 27. lipnja predložiti EP-u kandidata za predsjednika Komisije.

O budućem predsjedniku Europske komisije bilateralno su razgovarali i kancelarka Merkel i premijer Cameron, koji imaju dijametralno suprotna stajališta o Junckeru. Cameron ne propušta istaknuti da mu je bivši luksemburški premijer posve neprihvatljiv kao predsjednik Komisije.

Britanski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, izjavio je da je 'razgovor bio prijateljski, otvoren i konstruktivan te usmjeren na postizanje konsenzusa'.