KIŠA KRITIKA NA OTOKU

'Cameron glupavo ugrozio Britaniju'

12.12.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Laburist David Miliband, bivši šef diplomacije Velike Britanije, ocijenio je odbijanje premijera Davida Camerona da potpiše sporazum o fiskalnoj reformi na prošlotjednom summitu EU-a 'glupavim potezom' koji bi mogao baciti Britaniju na sam rub Europe u idućih 20 godina

Milibandove opaske stižu uoči obraćanja Camerona britanskim parlamentarcima, najavljenog za ponedjeljak. Premijer će objasniti zašto nije podržao europski ugovor, odgovarajući time i na kritike svog zamjenika i ključnog koalicijskog partnera iz redova liberalnih demokrata Nicka Clegga, koji upozorava da Britanija riskira svrstavanje u status 'nacije-kepeca'.

Miliband je rekao da je iluzorno uspoređivati aktualnu poziciju Velike Britanije sa stavom koji je zauzeo Winston Churchill protiv nacista u Drugom svjetskom ratu.

'Uistinu je glupava ideja da vodimo dobru ekonomsku ili vanjsku politiku tako što se odvajamo od naših susjeda', rekao je Miliband.

Usporedio je Cameronov potez s odlukom premijera Anthonyja Edena iz 1955. godine da se ne priključi Europskoj zajednici, što je Britaniju osudilo na izolaciju od tog bloka u razdoblju od gotovo dva desetljeća.

'Prije 56 godina, Anthony Eden odbio je sudjelovati u osnivanju Europske unije i za tu odluku plaćali smo cijenu 20 godina. Ovo je takav trenutak za Davida Camerona', rekao je Miliband.

Miliband je napomenuo da premijer nije objasnio koje su ga prijetnje nagnale da odbije potpisati sporazum, s obzirom na to da ne postoje dokazi da bi ugovor ugrozio britanska prava i slobode. Napominje da Cameron nije postigao ništa.

'Ovo je prvi veto u povijesti koji nije ništa zaustavio. Ostalih 26 članica EU-a nastavlja sa svojim planom, pri čemu odredbe ugovora ne bi ni najmanje oslabile naša prava i slobode. Riječ je o fantomskom vetu protiv fantomske prijetnje', rekao je Miliband.

Upozorio je da je za Britaniju ovo 'veoma opasan trenutak' koji bi mogao imati dugoročne i opsežne posljedice.

'Pogledate li na što je premijer upozoravao prije samo dva mjeseca – na opasnost od toga da 17 zemalja (eurozone) upravlja ostatkom Europske unije – on je stvorio situaciju gdje se 26 država našlo zajedno, a Britanija je sama i bez ugovora prvi put otkad smo se priključili EU-u.'

U nedjelju, Nick Clegg ljutito se obrušio na Camerona, rekavši da je njegovo odbijanje da sudjeluje u dogovoru o spašavanju eurozone s ostatkom EU-a 'loše za Britaniju' te da će to naštetiti zapošljavanju i obiteljima u Velikoj Britaniji,

I ostali liberalni demokrati pridružili su se kritikama veta. Bivši stranački čelnik Lord Ashdown rekao je da je Cameron povukao 'katastrofalno loš potez', optužujući premijera da je popustio 'nitkovima' – riječ koju je upotrijebio bivši premijer John Major opisujući protivnike svog proeuropskog stajališta u devedesetima.

Ipak, Clegg ne dovodi u pitanje opstanak vladajuće koalicije, unatoč tvrdnjama bivšeg glasnogovornika ministarstva financija iz redova liberalnih demokrata, Lorda Oakeshotta, da bi aktualni sukob mogao voditi prema slomu koalicije.