NEMA MRDANJA

Neviđene mjere sigurnosti u Bleiburgu: Kobre, helikopteri, videonadzor, protueksplozivni timovi...

16.05.2019 u 13:19

Bionic
Reading

Komemoracija na Bleiburgu bit će pod najjačim policijskim nadzorom do sada. Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će manifestaciju.

'Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju se održavala kao vjersko događanje, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vodi misu, situacija se pravno promijenila i manifestacija spada pod mjere Zakona u javnom okupljanju', kazao je za Večernji.hr Rainer Dionisio iz koruške policije.

Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi. Angažman većeg broja policajaca je predviđen kako bi se spriječile moguće tenzije, provokacije i sukobi.

Manifestaciju će osiguravati 10 policijskih vodova te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva 2 protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Po potrebi će intervenirati pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. 'Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pokriven video nadzorom', iznio je detalje Dionisio.

Najavljeno je da će u slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju.