ANTE SANADER

U Bleiburgu će predstavljati Sabor, a ne zna da su njegovi članovi osuđeni zbog nacizma

16.05.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Ante Sanader bit će službeni izaslanik Hrvatskog sabora kao pokrovitelja na subotnjoj misi u Bleiburgu. Ondje, kako je potvrdio, neće držati govor, radi se samo o sudjelovanju u protokolu

Ante Sanader bivši je potpredsjednik Sabora, dugogodišnji predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a. Njemu samome nije neobično to što je dobio ulogu izaslanika, premda je za to teoretski bio dostupan i aktualni potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

'Radi se o izboru predsjednika Sabora, nemam tu što dodati', kazao nam je Sanader.

Brkić je, podsjetimo, umiješan u aferu SMS i policija je protiv njega nedavno podnijela kaznenu prijavu zbog navodnog nezakonitog uhođenja nekoliko ženskih osoba. Ove godine ide u Bleiburg u privatnom aranžmanu.

Sanader je pak u ovo austrijsko mjesto odlazio 'bezbroj puta', kako je sam kazao za tportal, i to još otkako je bio na funkciji gradonačelnika Kaštela. Prošle godine ondje su lokalni policajci priveli nekoliko osoba pod optužbom da su podizale desnice, a među njima je bio i član njegove stranačke organizacije, istaknuti HDZ-ovac iz Dugopolja Anđelko Bosančić. Kurioziteta radi, vatrogasac je poput Sanadera.

'Čovjek nije pozdravljao nacističkim pozdravom, to su mi potvrdili svi očevici koji su se nalazili u njegovoj blizini. Nakon dovršetka komemoracije jedna žena koja je sjedila pored njega popela se na stolicu i valjda mahala nekakvom zastavom, a on se digao na noge i potom je priveden. Radi se o spletu okolnosti, odnosno o spletu gluposti', kazao nam je Sanader u svibnju prošle godine. U tom trenutku nije smatrao da postoji potreba za sankcijama unutar HDZ-a i da su 'ove izjave sasvim dovoljne'.

  • +24
Komemoracija u Bleiburgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bosančić je u austrijskom zatvoru odležao mjesec i pol, a potom je - između ostalog zahvaljujući videosnimkama - osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 15 mjeseci. Slično djelo ne smije ponoviti na austrijskom teritoriju u iduće tri godine.

U prošlotjednoj ispovijesti za Slobodnu Dalmaciju kazao je da ne namjerava ići u Bleiburg, premda za to ne postoje formalne zapreke, te je apelirao na druge da se 'suzdrže od poteza koji mogu dovesti do nesporazuma ili pogrešnih tumačenja'.

'Da se mogu vratiti godinu dana unazad, biti u isto vrijeme i na istom mjestu, takvo što nikada ne bih napravio. Ali što je, tu je. Moja greška, moj grijeh. Na Bleiburg sam išao godinama i događale su se slične stvari, ali nikada se nikomu ništa nije dogodilo. Sada se slomilo na meni', objasnio je Bosančić.

Dva dana uoči njegova službenog odlaska u Bleiburg upitali smo Sanadera da nam ponovno komentira ovaj slučaj te kaže je li nakon pravomoćne presude eventualno promijenio stav, odnosno hoće li splitsko-dalmatinski HDZ sankcionirati svog člana osuđenog za pozdravljanje nacističkim pozdravom.

'Zar je presuda postala pravomoćna? Nisam imao pojma, zbilja se više nisam bavio tim slučajem. Morat ću pogledati', bilo je sve što nam je kazao izabrani izaslanik Hrvatskog sabora.