PROMETNA U MAĐARSKOJ

Čačiću će se suditi u Hrvatskoj?

10.08.2010 u 08:48

Bionic
Reading

Ako se uopće pojavi u sudnici, Radimir Čačić izaći će pred suce u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj, gdje je u siječnju ove godine, prema vlastitom priznanju, izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom

Policija županije Somogy završila je istragu o prometnoj nesreći koju je izazvao predsjednik HNS-a te je predmet, kako doznaje Regionalni tjednik, prebačen u Hrvatsku preko Ministarstva pravosuđa. Naime, postupak u Mađarskoj prekinut je 15. srpnja na zahtjev glavnog državnog odvjetnika županije Somogy te je predmet ustupljen Hrvatskoj na temelju sporazuma o uzajamnoj pravnoj zaštiti koji su sklopile dvije države.

Ukoliko protiv predsjednika HNS-a bude u Hrvatskoj podignuta optužnica, odnosno ako se oko kazne ne nagodi tijekom mogućih novih istražnih radnji i tako izbjegne pojavljivanje u sudnici, pred hrvatskim će se sucima raspetljavati kako se i zašto se 8. siječnja ove godine oko 13.15 sati dogodila prometna nesreća kod naselja Savoly na autocesti prema Budimpešti.

Naime, nesporno je da je Čačić, vozeći stranački Chrysler, udario u Škodu, pri čemu je zbog velike brzine zaustavni put njegovog vozila bio oko 80 metara, a drugog dvostruko manje - nejasno je zašto nije pravovremeno primijetio vozilo ispred sebe i na vrijeme usporio, a zatim se i zaustavio.

Prema onome što je rekao nekoliko dana nakon nesreće, razlog su bili izuzetno loši uvjeti na cesti, odnosno klizav kolnik i gusta magla. Međutim, to opovrgavaju snimke s mjesta nesreće. S druge strane, neki prometni stručnjaci tvrde da je Škoda prvo udarila u zaštitnu ogradu te se potom ukošeno vratila u traku kada je na nju prednjim desnim dijelom naletio Čačić.

Ma što bilo, posljedice naleta bile su tragične: dan nakon nesreće umro je 60-godišnji suputnik i suprug vozačice, a desetak dana poslije i 82-godišnja suputnica.

U međuvremenu, točnije dva dana nakon nesreće, Čačić je poslao telegrame sućuti te iste večeri proslavio pobjedu Ive Josipovića. Obitelji poginulog ponudio je i visok iznos odštete, a nakon nesreće jamčevinu, zbog čega je i pušten.

S obzirom na to, kao i zbog toga što nije vozio pod utjecajem alkohola, predsjednik HNS-a iznio je uvjerenje da će dobiti uvjetnu kaznu, odnosno izbjeći odlazak u zatvor, u slučaju čega bi napustio politiku ili barem čelno mjesto HNS-a.