REGIONALNA KONFERENCIJA LIBERALA

Čačić o MMF-u: Samo Kosor zna koliko se kostura krije u ormaru

26.10.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Vođe Hrvatske narodne stranke smatraju da Hrvatskoj najvjerojatnije neće trebati pomoć Međunarodnog monetarnog fonda u sljedećoj godini, rečeno je na današnjoj konferenciji Mreže liberalnih stranaka jugoistočne Europe (LIBSEEN) održanoj u Osijeku.

Na konferenciji se raspravljalo o gospodarskoj situaciji zemalja jugoistočne Europe i mogućnostima prekogranične gospodarske suradnje. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić predstavio je program Agenda 21 Kukuriku koalicije, za koji kaže da se temelji na snažnom gospodarskom rastu i racionalizaciji države u kojoj se traži drukčija raspodjela dobara i troškova.

'Ekonomski program Kukuriku koalicije rađen je na temelju dostupnih podataka. MMF u njemu nije opcija, što ne znači da stvari neće biti drukčije ako se u ormaru krije više kostura kakve smo otkrili 2000, a koliko ih se krije, zna Kosor, odnosno trebala bi znati iako ponavlja da ništa nije vidjela, čula i znala', kazao je Čačić odgovarajući na upit novinara.

Na novinarsko pitanje o regionalnom utjecaju zakona o ništetnosti pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, predsjednica LIBSEEN-a Vesna Pusić rekla je da njime vlada onemogućava suradnju dvaju pravosuđa na kažnjavanju ratnih zločina. 'Zakon je štetan za dio hrvatskih građana, koji zbog njega trajno neće moći prelaziti hrvatsku granicu. Treba ga ukinuti i to ćemo napraviti', izjavila je Pusić.

Čedo Jovanović, šef srbijanskih liberala, kazao je da razumije da je zakon donesen uoči hrvatskih parlamentarnih izbora i da ga jednako ne podržava kao i srbijanske optužnice. 'Nemam razumijevanja ni za ovaj zakon, ni za takve optužnice, ni za protutužbu Srbije za genocid', proučio je Jovanović, naglasivši da liberali jedini imaju program za gospodarski i demokratski napredak zemalja u regiji jer nude politiku suradnje i ljudskih prava.

Na konferenciji su još sudjelovali predstavnici liberalnih stranaka iz Makedonije, Ivon Veličovski te delegati iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Turske i Grčke. S HNS-om konferenciju je organizirala mreža LIBSEEN u suradnji s Nacionalnim demokratskim institutom iz SAD-a i političkom strankom VVD iz Nizozemske.