USKORO OSNIVA STRANKU

Čačić 'nagazio' Milanovića i poreznu reformu

05.09.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Osnivački sabor Narodne stranke – reformisti održat će se 28. rujna po principu 'jedan član - jedan glas', najavljeno je na današnjoj konferenciji udruge 'Inicijativa za osnivanje Narodne stranke – reformisti'

Osnivački sabor održat će se u zagrebačkom hotelu Westin s početkom u 11 sati, izvjestila je predsjednica udruge, saborska zastupnica Natalija Martinčević, a o aktivnostima buduće stranke govorili su Radimir Čačić, saborski zastupnik Petar Baranović te glavni koordinator za organizacijski ustroj udruge Zlatko Koračević.

Čačić se osvrnuo na Vladinu najavu izmjena poreza na dohodak kazavši kako su važne u smislu efekata koje nose, ali nije riječ o strukturnoj poreznoj reformi već samo o mjeri. Ta će mjera, ocijenio je Čačić, donijeti smanjenje ukupnog poreznog opterećenja na rad od 2,5 milijarde kuna od čega se 1,8 milijardi kuna odnosi na proračune lokalne samouprave, a proračun centralne države tim će mjerama biti smanjen oko 700 milijuna kuna.

Problem je, smatra Čačić, u tome što rasterećenje neće donijeti rezultat jer će se državi kroz potrošnju, tj. kroz PDV i porezna davanja, u drugom poreznom krugu vratiti milijarda kuna. 'U suštini, država ne daje ništa, nego u proračun dodatno prihoduje 300 milijuna kuna, a to na kraju plaćaju građani', kazao je.

Drži da će reakcija lokalne samouprave na smanjenje proračuna biti povećanje prireza ili smanjenje usluga građanima čime će se u velikoj mjeri poništiti pozitivni efekti izmjena poreza na dohodak. 'Ono što su dobili, građani će morati ponovno dati', kaže Čačić.

Stvarni dugoročni pozitivni efekti za građane i gospodarstvo mogući su samo ako paralelno s tom poreznom mjerom dođe do smanjenja bruto opterećenja iz plaća na razini državne i lokalne javne uprave i javnih tvrtki.

'To u prijevodu znači da se ne povećaju neto primanja javnom sektoru, ni administraciji niti javnim tvrtkama. Neće ljudi dobiti manje, ali ne smiju dobiti ni više, jer samo tako će svi građani, a posebno oni u privatnom sektoru, koji kroz gospodarstvo plaćaju ovu državu, imati mogućnost da im teret tog plaćanja bude manji"' ističe Čačić.

Korist od novog načina oporezivanja imat ćemo samo ako se smanji bruto trošak na razini centralne države i ako centralna država lokalnoj samoupravi pomoć i kompenziranje smanjenja prihoda zbog drugačijeg oporezivanja uvjetuje time da i oni smanje bruto troškove (tj. ne dižu plaće).


Baranović je, uz već postojeće zakonske inicijative koje je kroz saborsku proceduru pokrenula zastupnica Martinčević - preferencijalno glasanje kroz poluotvorene liste i potpuno državno sufinanciranje projekata dobivenih kroz europske fondove, najavio da će Reformisti na kvartalnoj razini predlagati minimalno dvije reforme do parlamentarnih izbora kojima žele potaknuti izlazak Hrvatske iz gospodarske krize.

Čačić pritom ističe da je preferencijalno glasovanje dobilo široku podršku javnosti o čemu govori da je 78,5 posto građana tu vrstu glasovanja izabralo na izborima za Europski parlament. 'To se ne može zanemariti i siguran sam da će preferencijalno glasovanje na poluotvorenim listama biti na idućim izborima, ako se ne želimo izložiti ozbiljnoj opasnosti da građani na to reagiraju i kroz referendum, a to nije dobro rješenje jer otvara crno-bijele sukobe u društvu', ustvrdio je.

I preferencijalno glasovanje i sufinanciranje svih projekta dobivenih kroz EU fondove vode k razvlaštenju političkih vrhuški, većem utjecaju građana i odabiru kvalitetnih ljudi. Ako se sufinanciraju svi, nestaje mogućnost ucjene, kazao je Čačić. Glavni koordinator za organizacijski ustroj stranke, Zlatko Koračević izvjestio je da udruga ima preko tri tisuće članova te da su imenovana 162 povjerenika koji pokrivaju cijelu Hrvatsku.