NA 22 MJESECA...

Čačić ipak ide u zatvor!

Čačić suđenje Mađarska

Čačić suđenje Mađarska

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/Pixsell

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas je na mađarskom sudu u Kapošvaru, u drugostupanjskoj presudi, osuđen na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama iz siječnja 2010. godine. Zatvorska kazna je bezuvjetna!
reuters

reuters

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Sutkinja Margit Simon na današnjem izricanju presude Radimiru Čačiću

Prvostupanjska presuda iz lipnja, kada je Čačić nepravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora, ali uvjetno s tri godine kušnje, preinačena je i postrožena na način da prvi potpredsjednik hrvatske Vlade mora godinu dana i 10 mjeseci provesti u zatvoru. Postoji mogućnost da bude uvjetno pušten nakon 'odležanih' prvih 11 mjeseci, ako mu sud to naknadno dopusti. Čačić nije bio prisutan na izricanju presude jer je s hrvatskom delegacijom na povratku iz Katara.

Čačić nema pravo na žalbu i mora početi služiti zatvorsku kaznu u roku od najkasnije dva mjeseca, potvrdio je Reutersu glasnogovornik mađarskog suda Attila Vadocz.

Podsjetimo, svjetske agencije krajem lipnja prenijele su vijest o presudi mađarskoga suda prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade koji je dobio 22 mjeseca uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od tri godine.

Čačić je proglašen krivim zato što je u siječnju 2010. izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi, a Reuters je pisao da će ta presuda vjerojatno pomoći da se izbjegne politička kriza u hrvatskoj Vladi.

Kad se prvom potpredsjedniku Vlade spočitavala prometna nesreća kao težak politički i moralni uteg u javnom djelovanju, Čačić je istaknuo da će odstupiti iz Vlade jedino u slučaju bezuvjetne zatvorske kazne. Premijer Zoran Milanović najavio je pak da bi tražio Čačićevu ostavku samo u slučaju bezuvjetne kazne, i to kad presuda bude pravomoćna. To se, čini se, upravo dogodilo danas u Mađarskoj.

U Vladi čekaju 'potpune službene informacije' prije nego bilo što poduzmu u vezi drugog čovjeka Banskih dvora.

Nove informacije uskoro na tportalu…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!