RIBIĆ VS. VLADA

'Čačić i Linić vode istu politiku kao HDZ'

28.08.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Nezakonitim ukidanjem prosvjetnog dodatka Vlada je ucijenila prosvjetare da na referendumu pristanu na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, ponovili su čelnici Matice sindikata na današnjoj konferenciji za novinare i zaprijetili dosad neviđenim štrajkom ako Vlada ne vrati taj dodatak u slučaju da članstvo odobri smanjenje svojih prava

'Ne treba nam nitko reći jesu li Čačić i Linić geniji, jasno je da oni vode istu politiku kao i HDZ i koja ne daje rezultate. Tu zasad nema pljačke i ona je agilnija, ali riječ je o istom kalupu. Kad bi naše božićnice i regresi spasili Hrvatsku, odrekli bismo se još pet puta toliko, ali tko nam može potvrditi da će naša odricanja uroditi plodom? No mi sindikati smo najčestitiji dio hrvatskog društva i države i Matica je u posljednjih sedam godina ispreplela mrežu prava i propisa u kojoj se sada Vlada koprca i ne mogu ništa bez nas. To je izvor naše snage', istaknuo je šef Matice sindikata Vilim Ribić

Vladi je, smatraju u Matici, sada očito potrebna podrška i sindikata i njihovih članova i jeftinije joj je pričekati rezultate referenduma, nego odmah otkazivati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe. Naposljetku će, podsjetimo, kao što je Matica od samog početka tražila, ipak biti održan referendum na kojemu će 11., 12. i 13. rujna od 66.000 njihovih članova njih 50 posto plus jedan glas odlučiti prihvaća li ili ne Vladin prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora, a zatim se 15. rujna nastavljaju razgovori s Vladom u procesu mirenja.


U međuvremenu, međutim, paljba po aktualnoj garnituri Banskih dvora ne prestaje, jer premda su u Matici Vladin pristanak na održavanje referenduma ocijenili 'dokazom razuma', ukidanje tzv. prosvjetnog dodatka nazivaju 'zločinom za koji će netko morati odgovarati', kako je upozorio šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ponovivši da je riječ 'pokušaju odmazde, ucjene i prijetnje'.

'Nekima su plaće smanjene i za 1.200 kuna, a najviše su smjele - ali nikako ne za vrijeme godišnjih odmora - biti manje za 260 do 350 kuna', izračunao je šef Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić govoreći o 'nedopustivom rusvaju oko različitog obračuna plaća' i najavio da će prosvjetari tražiti povrat novca, a u suprotnom slijede tužbe. Ako pak Vlada nakon referenduma ne vrati dodatak, a članstvo prihvati izmjene, uslijedit će dosad neviđeni štrajk, prijete u Matici, a na pitanje o odgovornosti prstom upiru u 'Milanovića, Jovanovića i Mrsića, jer sindikati su samo htjeli čuti što kaže članstvo, a te se demokratske procedure socijaldemokratska Vlada u demokratskoj zemlji boji'.