NOVI VARAŽDINSKI ŽUPAN

Čačić doživljava političku renesansu, a biznis mu krahirao: stečaj, milijunski dugovi...

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Radimir Čačić nekoć je bio možda najmoćniji političar, ministar graditeljstva u doba kad su se ludim tempom gradile autoceste po Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade, i to prvi, kako ga se moralo titulirati. Bio je i manje ili više uspješan poduzetnik uz čije se poslovno carstvo vežu razne privatizacijske i stečajne priče. Danas se Čačić vraća na stare staze slave: Na lokalnim je izborima ponovno zasjeo na čelo Varaždinske županije. No što je s njegovim nekadašnjim poslovnim carstvom? Tu nema govora o sjaju i slavi. Samo o stečaju i dugovima

Okosnica nekadašnjeg Čačićeva građevinsko-turističkog poslovnog carstva, tvrtka Coning d.d., trenutno je u blokadi i predstečajnom postupku, a prema podacima Fine, krajem siječnja dugovala je 191 milijun kuna. U redu za naplatu stoji čak 695 tvrtki kojima je dužna, a sada joj je na čelu Vatroslav Vrdoljak, iskusni obavještajac, nekoć savjetnik ravnatelja SOA-e.

Poslovne udjele u njoj Čačić odavno nema, no ima ih u tvrtki Coning Alfa, u čijem je većinskom vlasništvu Coning d.d. Kako je tportal pisao, krajem 2015. investitor iz Slovačke ulazi u vlasništvo ove tvrtke te joj je Čačić suvlasnik.

Čačić je poslovne udjele u Coning Alfi vratio u svoje ruke 2015., nakon što ih je ranije prenio na nećakinju Anu Pasku.

On, koji u medijima nerijetko komentira krah koncerna Agrokor, zna kako je to biti dužan na sve strane. Naime Coning Alfa prije dva mjeseca završila je u stečaju. Koliko duguje vjerovnicima, još nije poznato jer je, baš kao i u Agrokoru, u tijeku period u kojem vjerovnici moraju prijaviti svoje tražbine.

Ostale tvrtke iz koncerna Coning - Coning inženjering, Coning ekologija i Coning turizam - brisane su iz Sudskog registra.

Propast hotelskog biznisa

Tvrtka Coning d.d. u vlasništvu je imala tri hotelska objekta: hotel Pagus na Pagu, apartmansko naselje Zelena Punta u Kukljici na otoku Ugljanu i hotel Trakošćan. Oni su u zakupu tvrtke Adriatic Tourist Resorts, kojoj je na čelu Rikard Fuchs, sin bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. Tvrtka je u suvlasništvu slovačke tvrtke Prime Tourist Resorts, koja je dio investicijske češko-slovačke grupacije J&T, većinskog vlasnika Sunčanog Hvara.

Hotel Trakošćan

Hotel Trakošćan

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Pagus, vrijedan 111 milijuna kuna, ovih dana prodaje se na javnoj dražbi Općinskog suda u Zadru, i to za dvije trećine svoje pune cijene. No javnu dražbu onemogućava upravo tvrtka Adriatic Tourist Resorts, koja ima pravo prvokupa i ovog hotela, ali i hotela Trakošćan.

Spomenuti češko-slovački investicijski fond preuzeo je kompleks Zelena Punta, zbog kojeg je Čačić godinama bio na udaru kritika jer je nekoć popularno naselje zapustio i nije investirao u njega.

Sporna privatizacija i propali megaposao u Izraelu

Povijest poduzetničkih poteza Radimira Čačića seže u 80-e. Da je privatizacija nekadašnjeg društvenog poduzeća Coning s.p.o. sporna, dokazuje i izvješće Državnog ureda za reviziju iz 2003. godine, koje je ocijenilo da pretvorba ove tvrtke nije provedena u potpunosti u skladu sa Zakonom o pretvorbi društvenih poduzeća.

Slučajno ili ne, vrijednost tvrtke krivo je procijenjena i u privatizacijsku masu nije ušla pozajmica od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, koliko je tvrtka prije privatizacije posudila slovenskom Elanu. Nakon nekoliko godina povlačenja po sudovima, nagodbi i faktoriranja duga dio tog iznosa vraćen je Coningu, tj. Čačiću.

Sjedište Coninga

Sjedište Coninga

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

U to ratno doba, 1991., kad je Čačić sudjelovao i u oslobađanju varaždinske vojarne, kreće i tzv. posao stoljeća Coninga u Izraelu. U toj je državi njegova tvrtka trebala sagraditi gotovo 1300 stanova. No suradnja se godinu dana poslije naprasno prekida te dugovi ostaju, i to 8,5 milijuna dolara izraelskim partnerima i 176,5 milijuna kuna tvrtki Zagorje, izvođaču radova.

Iako je Čačić u to vrijeme tvrdio da protiv njega ne postoji pravomoćna presuda zbog ovog slučaja, Poslovni.hr imao je 2008. godine u posjedu dokumente koji su dokazivali suprotno. Riječ je bila o tada pravomoćnoj presudi izraelskog suda iz 1996. godine protiv Coning holdinga, na čijem je čelu bio Čačić, a u kojoj stoji da je dužan platiti Izraelcima 8,5 milijuna dolara skupa s kamatama. Izraelski likvidatori su temeljem te presude pred Trgovačkim sudom u Varaždinu tražili naplatu potraživanja ovrhom nad imovinom Ingprojekta, pravnim sljednikom Coning holdinga, no do toga nije došlo. Presuda je na hrvatskim sudovima poništena zbog proceduralne pogreške.

A nije došlo ni do naplate 9,6 milijuna dolara, koliko je Coning holding, prema pravomoćnoj presudi iz 1999., dugovao tvrtki Zagorje.

Marija i Radimir Čačić

Marija i Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Poslovnoj zavrzlami ovdje nije kraj. Još 1992., kada su dugovi nastali, Čačić je osnovao četiri tvrtke kćeri Coning holdinga - Coning inženjering, Coning turizam, Coning ekologiju i Coning informatiku. Sam Coning holding preimenovao je u Ingprojekt kako bi onemogućio naplatu dugovanja jer je imovina naravno prebačena na nove tvrtke.

Čačić i njegova supruga Marija, koja je i danas na ovaj ili onaj način prisutna u svim inačicama Coninga, bili su suvlasnici i Aurum osiguranja, koje je u vrijeme izgradnje autoceste Zagreb-Split dobilo poslove osiguranja radova i imovine. Opet, slučajno ili ne, tada je resorni ministar bio upravo Radimir Čačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!