MIROVINSKE DILEME

BUZ bi ukinuo drugi stup, što će reći HDZ?

Bionic
Reading

Ukoliko dobiju izbore, Blok umirovljenici zajedno (BUZ), inače koalicijski partner HDZ-a, zalagat će se za privremeno dokidanje drugog stupa. Čelnik BUZ-a Milivoj Špika kaže da se ne radi o ukidanju, nego privremenom prebacivanju novca iz drugog u prvi stup, no koliko bi to 'privremeno' razdoblje trajalo, Špika nije pojasnio

Ideju o ukidanju drugog mirovinskog stupa Špika je iznio jučer gostujući na Hrvatskom radiju, kazavši kako smatra da se sredstva iz drugog mirovinskog stupa trebaju prebaciti u prvi. Na direktno pitanje smatra li on da treba ukinuti drugi stup, kazao je da treba, no odmah se ispravio govoreći da ne misli da ga treba ukinuti u punom smislu te riječi, ali i da je on besmislen.

Zalaže li se BUZ za ukidanje drugog mirovinskog stupa ili ne, priupitali smo danas ponovno Špiku.

'Nismo rekli da se zalažemo za ukidanje drugog mirovinskog stupa, nego samo da se sredstva iz drugog stupa privremeno transferiraju u prvi mirovinski stup kako bismo se lakše zaduživali i kako bismo smanjili unutarnji dug', pojasnio je za tportal šef BUZ-a Milivoj Špika.

HSU je taj, tvrdi Špika, koji je odmah protumačio da se BUZ zalaže za ukidanje drugog stupa.

'Drugi stup ne može normalno funkcionirati, a mirovine iz prvog stupa u ovih zadnjih nekoliko godina niže su od 2.000 kuna. To je posljedica manjih uplata u prvi mirovinski stup, što bi se promijenilo kada bi se promijenio omjer osiguranika i umirovljenika. Ili kada bi drugi stup bio individualna štednja. Od drugog mirovinskog stupa sada koristi imaju samo banke', pojašnjava Špika.

Ima li za takvu ideju podršku i u HDZ-u, priupitali smo Špiku. 'Iznijeli smo naš stav, nismo čuli da itko ima išta protiv. S nama se slaže i Sindikat umirovljenika Hrvatske, a i veći dio članstva Matice umirovljenika Hrvatske. Ne i vodstvo koje je HSU-ovo', kaže Špika.

Za mišljenje smo priupitali i u HDZ-u, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ako HDZ podržava tu ideju, možda će je iznijeti na sutrašnjem predstavljanju izbornog programa na Zagrebačkom velesajmu. Špika u to sumnja.

'Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko govorit će oko 40 minuta, no ne znam hoće li govoriti o drugom mirovinskom stupu. Sigurno će govoriti o programu Pet plus, kojim se do 2019. predviđa rast mirovina od 5 posto, s tim da ovaj proces revitalizacije nije iz štednje jer smo se štednjom i doveli do ovog stanja', kaže Špika.

Podsjetimo, u drugom mirovinskom stupu ima 72 milijarde kuna, od čega je 700 do milijarde u gotovini, a ostatak u državnim obveznicama i vrijednosnim papirima. Smisao drugog stupa je to da se u njemu novac oplođuje i kada građani odlaze u mirovinu, iz te mase trebali bi dobivati dio mirovine dok bi drugu polovicu mirovine budući umirovljenici trebali dobivati iz prvog stupa, tj. generacijske solidarnosti odnosno postotka koji nam oduzimaju iz plaće.

Obveznice i ostali vrijednosni papiri donose prinos koji se uplaćuje na račun građanina, naravno kad banke uzmu svoj dio kolača. Sukladno Špikinoj najavi, transferiranjem novca iz drugog stupa u prvi postoji opasnost od potpunog urušavanja tržišta kapitala odnosno ukidanja mirovinskih fondova. Tada ćemo se konačno pozdraviti i s posljednjim ulagačima u domaće tvrtke, odnosno dokapitalizacija hrvatskih tvrtki ovisit će isključivo o milosti stranih investitora.