važna podrška

Butković podržava Plenkovića na unutarstranačkim izborima: 'Od svih sadašnjih kandidata on ima najbolje reference'

20.01.2020 u 16:39

Bionic
Reading

Nekoliko ministara došlo je na, kako za tportal kažu u Vladi, radne sastanke u Banske dvore, a bila je to prilika da ih se priupita i za unutarstranačke izbore u HDZ-u

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pri ulasku u Vladu rekao je samo da je pozvan na sastanak, ali nije htio komentirati o kakvom se sastanku radi, javlja N1.

Na pitanje je li točno da će podršku na unutarstranačkim izborima dati Andreju Plenkoviću, Butković je kratko rekao: "Sve ćete znati."

Međutim, po izlasku iz Vlade Butković je bio rječitiji. 'Unutarstranački izbori još nisu počeli, pričekajmo da ih se raspiše, ali vidim da od ovih kandidata koji su sada gospodin Plenković ima najbolje reference. Vodio je Vladu, vodio je stranku i ima moju podršku', izjavio je Butković medijima nakon sastanka u Vladi.

Smatra da je Plenković najbolji izbor, ali i nema ništa protiv Mire Kovača i Davora Ive Stiera. 'Nemojte, svi su to dečki u uredu, nemam ja protiv ikoga ništa. Ja sam donio odluku i to sam vam sada rekao'.

Butković kaže kako će vidjeti hoće li se kandidirati za potpredsjednika HDZ-a, odnosno da mora promisliti o poziciji za koju će se kandidirati na unutarstranačkim izborima.

'Svaki ministar ima svoje rezultat i ono što je radio, to su njegove reference za dalje. Osobno, u srijedu će biti četiri godine da vodim Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer sam bio i u vladi gospodina Oreškovića. Dosta sam se naradio tako da i sam dobro važem da li bih više prihvatio da budem ministar', odgovorio na pitanje je li potporom Plenkoviću osigurao ostanak na ministarskoj poziciji ako Vladu nakon parlamentarnih izbora i dalje bude vodio Plenković.

Horvat: "Siguran sam u pobjedu na izborima"

Ministar Darko Horvat je na pitanje je li došlo vrijeme da na mjesto predsjednika stranke dođe netko drugi, kazao: "Mjesto predsjednika stranke HDZ-a bit će ponovno dato u ruke gospodinu Plenkoviću i siguran sam u pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima."

Na pitanje znači li to da daje podršku Plenkoviću, rekao je:

"Dakle, ja vam mogu 12 puta odgovoriti isto. Kamera je ista, mikrofon je isti, samo su novinarke drugačije, ali utvrditi gradivo nikada nije problem."

Bačić: "Ne iznenađuje me podrška Butkovića"

Saborski zastupnik i šef HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić komentirao je informacije da će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na unutarstranačkim izborima u HDZ-u podržati Andreja Plenkovića.

"Ne bi me čudilo da je gospodin Butković stao na stranu Andreja Plenkovića u ovim unutarstranačkim izborima. On je ministar, vodi ozbiljan resor i jako dobro ga vodi. Sam je puno puta rekao koliku mu podršku u tome daje predsjednik Vlade i stranke pa me to doista ne bi iznenadilo. Razgovarao sam s njim, no neka vam on kaže što ima za reći", rekao je Bačić dodavši da će sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a biti ovaj tjedan.

Podsjetimo, kako je javlja N1, formirala su se tri tabora unutar HDZ-a: oni koji podržavaju Andreja Plenkovića, oporbena trojka koju čine Stier, Kovač i Penava (a trebali bi im se pridružiti još neki Plenkovićevi oponenti) i neutralni članovi, odnosno oni koji još kalkuliraju.

Andreja Plenkovića zasad je javno podržala većina ministara u Vladi, a N1 neslužbeno doznaje da će ga u skoro vrijeme podržati i Oleg Butković, ministar prometa i potpredsjednik HDZ-a, koji se s Plenkovićem, odnosno smjerom vođenja HDZ-a, nije uvijek posve slagao. Butković se kani ponovno kandidirati za potpredsjednika HDZ-a.