Burno o propalim referendumima

Frcale iskre između Radina i Kanački, ministru neprihvatljivo ako je i jedan mrtvi potpisao

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 18.10.2018 10:05
  • Objavljeno 18.10.2018 u 07:59
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Pronađeno je više od po 40 tisuća nevaljanih potpisa za svako od referendumskih pitanja. O tome su u emisiji Otvoreno HRT-a u srijedu navečer raspravljali ministar uprave Lovro Kuščević, Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje, Kristina Pavlović, koordinatorica građanske inicijative Istina o Istanbulskoj, Ladislav Ilčić, predsjednik stranke HRAST, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, i Furio Radin, potpredsjednik Sabora

HNS je podnio kaznenu prijavu zbog krivotvorenja, a inicijative optužuju vladajuće da izmišljaju i najavljuju tužbu Ustavnom sudu. Očito je da dovršetkom provjere potpisa stvar nije u potpunosti gotova. Posla bi moglo imati pravosuđe.

Ministar uprave Lovro Kuščević ponovio je kako je povjerenstvo napravilo stručno i objektivno mišljenje, odnosno izvješće. Do velikog broja nepravilnosti došlo je, smatra ministar, zbog loše organizacije. 'Kad pogledam u zadnjih nekoliko mjeseci, jasno je da se nije radilo ni o kakvim ideološkim prijeporima, već su određene političke grupacije koji imaju cilj destabilizaciju Vlade, a nastale su preko ovakvih inicijativa, nastojale smanjiti izborni prag, postati vidljive i zauzeti svoju poziciju u Saboru. Vidimo da do toga neće doći', rekao je Kuščević.

Istaknuo je kako dio nepravilnosti upućuje na povrede kaznenog prava. 'Ali prepustimo to institucijama, kaznenu prijavu podnio je HNS i nema potrebe da je podnosi Vlada', rekao je Kuščević u Otvorenom.

Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje, rekla je kako su u javnost pušteni nepotpuni podaci. Naime, ona tvrdi kako je većina potpisa koji nisu važeći takvima proglašena jer su neki brojevi ispravljani, nečitko napisani... 'Očekivali smo da će dva do tri posto potpisa biti nevažeće. To se pojavljuje na svakim izborima, ova inicijativa ne odstupa od drugih inicijativa', izjavila je Kanački.

Ministru Kuščeviću poručila je kako su propustili prihvatiti nedvosmisleno iskazanu volju hrvatskih građana koji su dali potpis inicijativama.

Kristina Pavlović, koordinatorica građanske inicijative Istina o Istanbulskoj, istaknula je kako se službena vlast već na početku unaprijed odredila protiv referendumskih inicijativa i to je pokazivala kroz cijelo ovo razdoblje. Podsjetila je kako je njihovoj inicijativi bilo zabranjeno prikupljanje u Rijeci, Puli te još nekim mjestima. 'Vlada je svojim nečinjenjem naštetila inicijativi, onemogućila nam je promatrače. Podatak o 45.000 nevažećih potpisa je potpuno nevjerodostojan, ne vjerujemo da je svaki deveti potpisnik nešto krivo napravio', izjavila je Pavlović.

Kuščević odgovora kako je neprihvatljivo ako je jedan mrtvi potpisao. 'Da ste išli s jednom inicijativom umjesto s tri, možda biste bolje prošli', poručio im je. 'Premijer Plenković zna da Istanbulska konvencija ni u jednoj zemlji nije smanjila nasilje i da neće ni u Hrvatskoj. On je dobio naputak iz Bruxellesa i morao je poslušati, a Ministarstvo je dobilo zadatak da ne dozvoli referendum', rekao je Ladislav Ilčić, predsjednik stranke HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku.

Time što nije dozvoljeno promatračima da budu prisutni pri provjeri potpisa Ilčić smatra da je trajno izgubljeno povjerenje 400 tisuća hrvatskih birača. Tih 400 tisuća ljudi koji su potpisali obje ove inicijative mahom su glasači desnog centra, istaknuo je.

Na pitanje kako ocjenjuje izvješće Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, kaže da nije bitan broj nevažećih potpisa, već je bitno je li prikupljeno 374 tisuće onih potrebnih za pokretanje referenduma. Furio Radin, potpredsjednik Sabora (zastupnik talijanske nacionalne manjine), rekao je kako je navijao da se skupe potpisi kako bi referendumska pitanja mogla doći pred Ustavni sud. 'I da Ustavni sud kaže da je skandal na referendum poslati jedan ratificirani sporazum koji govori o nasilju nad ženama. A što se tiče manjina - to smatram uvredom par excellence - da imate moralnu hrabrost reći da postoje zastupnici prvog i drugog reda, oni koji mogu o nečemu odlučivati i koji ne mogu odlučivati. To ne smatram samo uvredom manjina, već i osobnom uvredom nakon toliko godina u Saboru', rekao je Radin.

Njegovo izlaganje Kanački je nazvala čistom demagogijom. 'Nema zastupnika prvog i drugog reda, postoje birači prvog i drugog reda. Vi znate da smo jedina država u Europi koja ima osam zastupnika nacionalnih manjina koji idu po prilagođenom ključu u Hrvatski sabor. Imate rezervirana mjesta u Saboru, i to broj koliko ih je svim državama Europe zajedno', rekla je Kanački. Dodala je kako su potpisom ovih inicijativa hrvatski građani rekli da im je dosta političke trgovine.

Obraćajući se Radinu, Kanački je rekla kako se zalažu da on može osnovati stranku, dobiti 15 tisuća glasova i kao i svaki drugi zastupnik ući u Sabor. Bauk je našu zakonsku regulativu koja regulira pitanje referenduma nazvao rupetinom koja pruža ogroman prostor za manipulacije.

  • +20
  • +17

Okupljanje GI Narod odlučuje uoči predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!