opasna plovidba

Bura razbila brodicu između Raba i Paga, HGSS spasio četvoricu Nijemaca

24.06.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Potraga za putnicima na otoku Pagu, čija se brodica razbila zbog jakih udara bure, završena je u subotu oko 12 sati kada je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pronašla četvrtog putnika u jednoj uvali, izvijestili su iz HGSS-a.

Kako je Hini rekao pročelnik HGSS-a Josip Brozičević, spašena su četiri njemačka državljana kojima je za nevremena na relaciji Rab-Novalja otkazao motor, te ih je bura nosila prema hridima istočne obale Paga.

Trojica unesrećenih su u prilično dobrom stanju, dok je četvrti spašen “gotovo u zadnji čas”.

Nakon što su sva četvorica ispala iz plovila valovi su ih bacili na stijene, na različita mjesta. Jedan je od njih uspio bos doći do naselja i rekao je spasiteljima gdje su otprilike ostali.

Dvojicu od trojice preostalih našla je policija i zajedno su prohodali preko brda do ceste između Novalje i Luna na Pagu.

No, četvrti je ostao na hridi. Kada su ga pronašli spašavatelji HGSS-a i policija bio je napola u moru, nije se mogao kretati, a sunce ga je pržilo.

“Bio je vrlo iscrpljen i dehidriran, izgorio od sunca, bez obuće i slabo odjeven”, rekao je Brozičević.

Spasitelji su ga zaštitili od sunca, rehidrirali i pokušali odvesti brodom Lučke kapetanije, ali to nije bilo moguće pa je nosilima transportiran preko brda i predan hitnoj službi u 14,25 sati.

“Akcija spašavanja završila je uspješno, iako je unesrećenom prijetilo stanje šoka, ubrzavao mu se puls i disanje, ali je na vrijeme predan medicinskom timu Hitne pomoći u Novalji. Vjerujemo da će se brzo oporaviti”, kaže Brozičević.

U akciji spašavanja na Pagu sudjelovalo je šest policajaca, šest HGSS-ovaca i četiri vatrogasca DVD-a Novalja.