ODMOR ZA VATROGASCE

Bura danas staje, za vikend opet iznad +30

24.07.2012 u 11:27

Bionic
Reading

Ciklona iznad Tirenskog mora i dalje podržava nestabilno vrijeme u većem dijelu Hrvatske. Najviše pljuskova i grmljavine ima iznad otvorenog mora, osobito srednjeg i južnog Jadrana, a povremene nestabilnosti protežu se i do obale

U ponedjeljak navečer i u noći, na moru i uz obalu oko Dubrovnika bilo je jačeg grmljavinskog nevremena (pogledajte sliku dolje desno).

Satelitske snimke i u utorak upućuju na pojavu nevremena iznad otvorenog mora, a tijekom dana lokalni pljuskovi i grmljavine izgledni su ponegdje i uz obalu srednjeg i južnog Jadrana. Do kraja dana kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina mogući su posvuda u Hrvatskoj, osobito u Slavoniji, a najmanje su vjerojatni na sjevernom dijelu Jadrana. Jaka bura koja tamo i dalje puše oslabjet će i prestati do kraja dana.

Grmljavina u Dubrovniku

U srijedu očekujemo i dalje nestabilno vrijeme. Sunčana razdoblja izmjenjivat će se s povremenom kišom ili lokalnim pljuskovima s grmljavinom, koji su najizgledniji mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije i osobito u istočnoj Slavoniji gdje kiša ponegdje može biti i obilnija. Više sunčana vremena bit će uz obalu. Vjetar će posvuda biti uglavnom slab do umjeren.
U četvrtak će duž obale uglavnom biti više sunčana vremena, a oblačnije uz mjestimičnu kišu ili lokalne pljuskove zadržat će se u kopnenim krajevima.

Od petka i za vikend, posvuda će biti sunčano i ponovno vruće s temperaturama iznad 30 stupnjeva, rekao je Daniel Pavlinović iz udruge Crometeo.

U subotu će u unutrašnjosti biti sunčano i vruće s temperaturama koje će ponegdje premašiti 32 celzijevca. Na Jadranu će temperature ostati slične kao i prethodnih dana i kretat će se oko 30 stupnjeva.

U nedjelju će na kopnu biti još toplije. U nekim dijelovima Slavonije temperature bi mogle prelaziti 35°C. Na Jadranu će i dalje biti sunčano i vruće s temperaturama oko 31°C ili malo višim.

Početkom sljedećeg tjedna, postoji šansa za novo osvježenje osobito u kopnenim krajevima, no budući da su trenutačni prognostički modeli za to razdoblje dosta nesuglasni, točniju prognozu imat ćemo sljedećih dana.

Zanimljivosti

Treći dan djelovanja ciklone Ada donio je u ponedjeljak nova meteorološka uzbuđenja, ali i nevolje. Jutros je (8,30) između Selca i Bribira u blizini Novog Vinodolskog buknuo veliki požar koji se, potpomognut burom, brzo proširio prema obali pa su i dva turistička kampa u Selcu morala biti djelomice evakuirana. Vatra je zaprijetila i kućama. Rano jutros (4,35) je i u Mošćeničkoj Dragi buknuo požar pri čijem je gašenju smrtno stradao i jedan vatrogasac nakon što mu je pozlilo.

Bura je tijekom noći i prijepodneva u ponedjeljak imala orkanske udare na Sj. Jadranu i pod Velebitom, najjače u zadnjih nekoliko ljeta, što je nastavilo otežavati promet zatvarajući mostove, dionice cesta i prekidajući trajektne i katamaranske linije. U Rijeci je po podacima prosjek bure bio 90 km/h, s najjačim udarom do 119 km/h. Omišalj je mjerio udare do 133 km/h, a na krčkom mostu zabilježeno čak 180 km/h.

Niz koji ni ponedjeljak nije uspio prekinuti je onaj s najvišim dnevnim temperaturama, višim od 30, jer je i jučer premašena ta vrijednost (31 stupanj Celzijev u 13 sati) što je već 38. uzastopni dan.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link.