STANKE U SABORU

Bunjac: Zbog CETA-e ćemo svaki dan imati arbitražu i nitko nam neće moći pomoći

30.06.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Točno u podne saborski zastupnici trebali bi odlasati raspravljene točke. Među njima je i potvrđivanje sporazuma CETA, zbog kojeg je na kolege jutros još jednom pokušao apelirati Branimir Bunjac iz Živog zida

'Jučer smo imali arbitražnu presudu u sporu sa Slovenijom. Možemo biti sretni što smo iz arbitraže izašli pa smo se spasili blamaže. Ali ako prihvatimo CETA-u svaki dan ćemo imati arbitražu, nitko nas neće moći spasiti ni Merkel nit Trump. Mi stvaramo sustav u kojem svaka kanadska ili američka tvrtka , koja je registrirana u Kanadi, može nas tužiti međunarodnom sudu da se provede arbitraža. I nitko nam ne može pomoći. Primjerice, Poljska je jednoj korporaciji trebala platiti 2 milijarde eura', kazao je nakon stanke u Saboru Branimir Bunjac iz Živog zida.

Apelirao je na zastupnike da se CETA ne odobri. 'Ima li goreg kolonijalnog ugovora od ove CETA-e? Jeste uopće pročitali što piše? Piše da sve što nije navedeno u sporazumu je dio sporazuma', kazao je Bunjac.

CETA je ugovor koji je antihrvatski u duboko anticivilizaciji, poručio je Bunjac. 'S ovim ugovorom koji donosi jednu tisućinku rasta BDP-a domaća proizvodnja će biti uništena. Morat ćemo dozvoliti uzvoz GMO-a bez otpora, dozvoliti koncesije na vode bez otpora', kazao je Bunjac.

  • +2
Nastavljena sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osim CETA-e, zastupnici bi u podne trebali odglasati i druge točke. Jedna od njih će biti i Zakon o koncesijama, koji je prošli tjedan povučen s glasovanja nakon prosvjeda organiziranog od udruge Pokret otoka. Zbog toga je stanku zatražio Mostov Miro Bulj.

Zakon će, kazao je ugroziti ne samo pomorsko dobro, nego kompletno javno dobro. 'Pa primjera, dovoljno je bilo biti dobar sa županom da bi otvorili tvrtku bez ijednoga zaposlenoga, bez kune, to gospodin Bačić dobro zna, on je iz Dalmacije, gospodin Zekanović, dovoljno je bilo imati samo tvrtku bez kune, bez zaposlenoga i dobiti koncesiju. Ovim zakonom taj župan, taj šerif lokalni ima mogućnost dati na upravljanje koncesijom, a tu koncesiju onaj tko dobije ima pravo dignuti hipotekarni kredit, to se, ili založno pravo. S time da ima pravo to prebaciti na treću osobu, pravo hipoteke prebaciti na treću osobu', kazao je Bulj.

Digle su se udruge, kazao je Bulj, i tražile treće čitanje. 'Da, zastupnik je obavezan stati iza naroda i kazati šta treba. Pitam gospodina Gjurkovića iz Splita i gospodu iz HNS-a da li će dozvoliti na ovaj način da se koncesionira naše dobro? Da li će se dozvoliti da se vode, punionica u Agrokoru, poljoprivredno zemljište prebaci na treću osobu koju, bilo koga, bez kontrole naše dobro 700 hektara našega zemljišta i sve ostale koncesije koje imamo', kazao je Bulj.

Zastupnici bi danas trebali izglasati i promjene u SDP-ovim redovima, odnosno odglasati da će Milanku Opačić na mjestu potpredsjednice Sabora zamijeniti Siniša Hajdaš Dončić. Očekuje se da će to glasanje ponovno podijeliti klub SDP-a.