JURICA SAVJETUJE

Bundeva - tjera čudovišta, osvaja nepce

27.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Bundeve, odnosno buče ili tikve su super! Ima ih nekoliko vrsta, a svaka ima svoju varijaciju na temu okusa i izgleda. Podjednako su zdrave sve, a recepata je stotine. Jurica ovaj tjedan otkriva neke od tajni bundeve i tjera sve zloduhe oko Noći vještica

Tijekom listopada najviše volim, putujući autocestom ili vlakom, gledati polja prekrivena tim narančastim lampionima kako ih volim nazvati jer unose žarku boju u jesensko sivilo. Kuhane, pečene, smiksane u pire, pita od bundeve, bučine sjemenke... Pregršt je vrlo ukusnih jela koje nam u sve hladnijim danima donose potrebnu toplinu i, dakle, energiju uz mnoge hranjive sastojke koje ću ubrzo spomenuti.

Na našim tržnicama i supermarketima možemo pronaći više vrsta bundeva; sve su oku ugodne, nepcu sočne i tijelu poželjne, a ja ću se danas uhvatiti najklasičnije tzv. pečenice, odnosno žute tikve (ja bih je zvao narančastom) koja je u nas najraširenija.

Neki bi mogli tvrditi da dolazi iz Sjeverne Amerike pravo mjesto 'rođenja' nije sasvim sigurno, a najraniji dokaz o postojanju tikvi datira nekoliko tisuća godina prije Krista u Meksiku; na naš su je kontinent donijeli španjolski osvajači. Vrlo se brzo raširila na svim farmama kako zbog prehrane svinja i ostale stoke, ali i ljudske konzumacije. Predivno kod tikvi je što se mogu pripremati na stotine načina, a nisu ni komplicirane za skladištenje. Uzgoj je također urnebesno jednostavan i traži vrlo malo pažnje kod ove monoecijske (jednodomne, hermafroditne) biljke. Jedan od problema kod uzgoja je sve manji broj pčela koje su inače igrale bitan faktor u oplođivanju cvjetova, pa se danas u pojedinim regijama svijeta zbog manjka malih letećih divota to rješava ručno.

Bundeva kožu čuva

Nutritivno gledano, bundeva kao i ostale tikve nudi pravo bogatstvo hranjivih tvari. Ima visok glikemijski indeks - 75 (kuhane u posoljenoj vodi), ali sadrži vrlo nizak udio ugljikohidrata - u 80 grama ima samo četiri grama ugljikohidrata i time je razina glikemijskog punjenja prilično niska rezultirajući nižim utjecajem na krvni šećer nego što bi se pomislilo, ako bismo gledali samo tablicu GI-ja. Dakle, morali biste pojesti popriličnu količinu bundeve da biste znatno podigli šećer u krvi.

Meso buče, ulje, ali i sjemenke su izvrsni za njegu kože iznutra, a u nekim zemljama se koriste i za prevenciju bubrežnih kamenaca, parazita, kao diuretik i kao protuupalni lijek.

Nadalje, snažna narančasta boja nam ukazuje na visok postotak beta-karotena - u 240 grama se nalazi 2,650 IJ; u toj količini možemo naći i 12 mg vitamina C, 3 mg vitamina E, 564 mg kalija, 37 mg kalcija, 1 mg nijacina i 21 mcg folata i 3 g vlakana.

Ako ste na dijeti ili se želite hraniti zdravo, svakako uvedite sve vrste tikvi na jelovnik. Ipak, moram upozoriti da se svi zdravi učinci pobijaju ukoliko buču pripremate s puno maslaca/margarina/ulja/jaja i sličnih masnoća koje štete organizmu, a sastavni su dio mnogih klasičnih recepata.

Male jestive sjemenke buče su također iznimno hranjive s velikom količinom bjelančevina, vitamina i minerala (posebice cink, magnezij, mangan i fosfor). Jedan gram tih sjemenki ima više esencijalne aminokiseline triptofana od šalice mlijeka! Ta aminokiselina potiče osjećaje sreće i dobrobiti pa se preporuča i kod liječenja depresije, tj. kada si želite podići duh. Bogate fitosterolima pomažu i kod tegoba prostate (hiperplazije), ali i njihovoj u prevenciji.

Kvalitetno bučino ulje mora biti gusto, tamne zeleno-crvene boje, a proizvodi se iz prepečenih sjemenki i ima intenzivan okus. Odlično paše u preljevima za salate ili čak kada ga se posipa preko kuhane/pečene buče ili juhe od buče; sireva (meni izvrsno paše uz posni kravlji sir ili skutu), ali i grah salatu koja ima prost i bezličan okus bez ove tekuće divote. Jednom su mi čak u slastičarni u Beču donijeli dvije kugle sladoleda od vanilije s par kapi bučinog ulja - vrlo zanimljiva i neočekivana kombinacija koju svakako želite probati.

Potjerajte čudovišta! 

Kod kupovine obratite pažnju na izgled kore koja mora biti glatka bez nabora ili udubljenja. Kod kuće je cijelu možete tjednima bez problema skladištiti na hladnom i prozračenom mjestu, dok bi kupljeni narezani komadi trebali stajati u hladnjaku i biti pojedeni unutar nekoliko dana. Također pripazite kod hibrida tikvi koji su nerijetko tretirani insekticidima.

Za razliku od ostalih, jedino se tikva pečenica koristi kao ukras koji plaši zle duhove i njima slične spodobe u Noći vještica (31. listopada). Iako je običaj ukrašavanja nastao na Britanskom otočju gdje se u tu svrhu koristila repa, tek se oko 1840-ih u Americi počela spominjati bundeva zato jer je nje tamo bilo puno više. Tek se početkom 20. stoljeća počela ukrašavati i tijekom Dana zahvalnosti.

S obzirom na to da mi, uz njegu vlastitih, usvajamo i neke strane običaje, svima, a posebice djeci će biti fora izrađivati svakakva lica na kori ovih voćki. K tome, pričanje strašnih priča uz svijeće dok se jedu kolačići od buče i pije vrući kakao su mega super. :)

Obično volim crtati nasmiješena ili ljuta lica na bundeve, a otkrio sam da se plamen lučice puno bolje ponaša ako je prethodno stavim u malu staklenu posudu za svijeće. Dakako, veličinu i tip svijeće prilagodite volumenu bundeve. Gotove bundeve postavite s licem prema van, da biste uspješno otjerali sva čudovišta.