vukovarsko-srijemska županija

Bum novozaraženih na istoku Hrvatske, velik broj zarazio se na svadbama; tamošnji Stožer traži obustavu velikih pirova, svadbe samo u krugu najbližih

19.07.2020 u 13:38

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite poslao je nacionalnom Stožeru zahtjev da se sve svadbe na području te županije u idućih 30 dana održavaju isključivo u krugu najuže obitelji, rečeno je na nedjeljnoj konferenciji za novinare županijskog Stožera

Povod za takvu reakciju vukovarsko-srijemskog Srožera civilne zaštite je 47 novoboljelih osoba u županiji u posljednja 24 sata, a među kojima su najveći broj oboljeli i njihovi kontakti s jedne svadbe održane prošli tjedan u Ivankovu nedaleko od Vinkovaca.

“U zadnja 24 sata imamo 47 pozitivnih osoba od kojih su najveći broj oboljeli i njihovi kontakti s jedne svadbe u Ivankovu. Vidimo da je od 47 novooboljelih čak 19 iz Ivankova. To samo govori da na ono na što smo ukazivali, da će najveću opasnost predstavljati događanja u kojima se ostavaruju bliski kontakti među ljudima”, rekao je načelnik županijskog Stožera Zdravko Kelić.

Kazao je kako je Stožer odradio dobro zadaću kada je riječ o mjerama vezanim za zaustavljanje ulaska virusa u domove za starije i druge ustanove socijalne skrbi. Naveo i kako je policija obišla sve sale za svatove u županiji i uzela kontakte od vlasnika te Stožer raspolaže s podacima o broju svadbi kojih je svakoga vikenda, kako je rekao, velik broj.

“Nama opasnost i dalje prijeti i ne smijemo se opustiti”, upozorio je Zdravko Kelić apelirajući na sve osobe koje su s pozitivnim osobama bile u kontaktu da surađuju i daju svoj doprinos kako bi se epidemija koronavirusa suzbila. U dogovoru s lokalnim stožerima odgođeni su i svi javni događaji i skupovi na lokalnoj razini kako bi se i tako smanjio rizik na najmanju moguću mjeru, rekao je Kelić.

Predsjednik županijskog Stožera, župan Božo Galić, pročitao je zahtjev kojim je Stožer zatražio od Stožera civilne zaštite RH da donese odluku da se svadbe na području Vukovarsko-sriejmske županije održavaju u sljedećih 30 dana samo u krugu obitelji te zahvalio građanima koji poštivaju epidemiološke mjere. Sve građane Vukovarsko-srijemske županije pozvao je da se pridržavaju propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 47 novih pozitivnih osoba na koronavirus, potvrdio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, navodeći kako je 19 novooboljelih iz Ivankova, 9 iz Vinkovaca, 4 iz Borova, 5 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Tovarnika te po jedan novoboljeli iz Jarmine, Vrbanje, Ilače, Županje, Otoka, Cerne, Tompojevaca, i Tordinaca.