ZAPISI S MARKOVA TRGA

Kad kap prelije čašu: Prisjetili smo se najžešćih obračuna u povijesti Sabora

17.01.2019 u 19:26

Bionic
Reading

Uvrede, omalovažavanja, izbacivanja, vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, dobacivanja, zabrane govora, povrede Poslovnika, opomene. Svemu tome svjedočili smo od hrvatske samostalnosti naovamo, ali nikad kao do jučer situacija na Markovu trgu nije bila toliko na rubu incidenta. I to onog fizičkog, kakvog barem dvaput godišnje možemo vidjeti u Ukrajini ili na Kosovu, gdje se zna dogoditi da među zastupnike bude bačen i suzavac

Podsjetimo, najprije je Damir Krstičević, ministar obrane, uzeo iz ruke i na pod bacio igračku u obliku aviona F-16 koju mu je pokušao uručiti zastupnik SDP-a Franko Vidović.

Nešto kasnije došlo je do situacije u kojoj je premijer Andrej Plenković krenuo prema zastupniku Mosta Nikoli Grmoji nakon njegova dobacivanja. Sudeći po snimci, da se između njih nije ispriječio Miro Bulj, pitanje je kako bi završila ta situacija.

Kroz povijest je u Saboru bilo svakakvih situacija, a odabrali smo njih šest zbog kojih je jasno zašto Sabor u ispitivanjima javnog mijenja redovito dobiva najnižu ocjenu i zašto se nakon incidenta između Plenkovića i Grmoje na društvenim mrežama može pročitati da je 'prava šteta da se nisu potukli'.

Dinko Burić, gradonačelnik Belišća i bivši zastupnik HDSSB-a, svojedobno je zaratio s tadašnjim potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, kojeg je uputio psihijatru uručivši mu uputnicu.

Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, u jeku rasprave o mogućoj gradnji kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća izgubila je živce iznervirana istupom Mira Bulja, bacivši papire koje joj je uručio i počevši se derati na njega.

Da Ivana Pernara (Živi zid) iz Sabora iznosi saborska straža, to gotovo da više nije vijest. No kada se to dogodilo prvi put, bilo je i prvi put da je jedan saborski zastupnik na takav način izbačen iz sabornice.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, u jednom trenutku pokazao je svoju rabijatnu stranu i pozvao HDZ-ovce na fizički obračun u ring.

U raspravi o poljoprivredi, a nezadovoljan razvojem događaja, dio oporbenih zastupnika u ovom sazivu Sabora zauzeo je govornicu kako bi se onemogućila daljnja rasprava.

Hrvoje Zekanović (HRAST) tijekom rasprave poručio je Željku Jovanoviću (SDP) da je sretan što Jugoslavena poput njega više neće biti, na što mu je ovaj uzvratio da on nije Jugoslaven, već Srbin, dodavši hrastovcu da je budala.