ZAMJERKE ZBOG MONITORINGA

Bugarska vlada 'preživjela' izglasavanje povjerenja

26.07.2012 u 20:36

Bionic
Reading

Bugarska vlada desnog centra prošla je u četvrtak glasovanje o povjerenju u parlamentu iniciranog zbog neuspjeha u reformi bugarskog neučinkovitog pravosudnog sustava i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije

Vlada premijera Boika Borisova prošla je glasovanje, četvrto otkako je prije tri godine preuzela dužnost, zahvaljujući podršci neovisnih zastupnika, kako se i očekivalo.

Nepovjerenje vladi iskazala su 72 zastupnika a za rušenje vlade je bio potreban 121 glas. Protiv izglasavanja nepovjerenja bilo je 136 zastupnika.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja uputili su lijeva oporba i stranka MRF turske manjine nakon što je Europska unija rekla da će nastaviti svoj monitoring bugarskog pravosudnog sustava i napora na suzbijanju organiziranog kriminala i duboko ukorijenjene korupcije.

Oporba tvrdi da će produljenje EU-ovog monitoringa blokirati bugarski zahtjev za ulazak u schengensku zonu i pojačati utisak o Bugarskoj kao članici drugog reda.

Socijalisti su rekli i da je prošlotjedni samoubilački bombaški napad u Burgasu dokaz slabosti vladine sigurnosne politike.